„Aki ezt kitalálta, ő tartsa addig vissza a levegőt" – nagyon kiakadt a kormányra az MSZP elnökhelyettese

HírKlikk 2020. április 9. 13:46 2020. ápr. 9. 13:46

Továbbra is az út szélén hagyja az emberek túlnyomó többségét a kormány, az eddigi intézkedésekkel alig segítenek valakinek – erről beszélt dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese és V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért I. kerületi polgármestere csütörtök reggel, az ATV Start című műsorában.

Szakács László elmondta, már korábban is lehetett tudni, hogy az EU elengedi a három százalékos deficit tartását, a maastrichti kritériumokat nem kell majd tartani. Ennek ellenére, az átcsoportosításnál is kevesebb, inkább csak átnevezés történt. „Az országvédelmi alapot és a foglalkoztatási alapot összegyúrva, most koronavírus elleni védekezési alapnak hívják, ez adja a velejét annak a 1345 milliárdnak, amiből az operatív törzs is költ a beharangozott közel 9000 milliárd helyett. Nagyon kicsi, körülbelül két százalékos csak ez az átcsoportosítás, pedig óriási a várakozás. A vállalkozók azt várják, hogy mikor mehetnek végre a járási hivatalokba, de se közlönyben megjelent rendelet, se végrehajtási utasítás, semmi nincs” – mutatta be, hogy a kormány eddigi intézkedései alapján, miért nem jut az embereknek segítség.

V. Naszályi Márta elmondta, az I. kerületben, saját hatáskörben már el is tudták indítani az MSZP által is javasolt mindenki számára elérhető alapvető jövedelmet. „Nálunk, az I. kerületben senki nem maradhat úgy, hogy 100.000 forint alatt van a jövedelme, ennyire mindenkinek kiegészítjük” – mondta el a polgármester.

Szakács emlékeztetett, az emberek millióit, túlnyomó többségét cserben hagyja a kormány. „A nyugdíjasoknak egy heti plusz nyugdíjat akarnak adni jövő februárban: aki ezt kitalálta, ő tartsa addig vissza a levegőt. Az idei nyugdíjemelést már elvitte az infláció, a nyugdíjasokat sem szabad az út szélén hagyni. 6,5 százalék nyugdíjemelést követelünk, ez havonta 15.000 forintot jelentene, ami a megnövekedett terheket jobban tudná kompenzálni.” Hangsúlyozta, a munkanélkülieket ugyanúgy otthagyják az út szélén, hiszen annak, akit elküldtek márciusban, nincs rá esélye, hogy két hónapon belül munkát talál. „Nagyon fontos intézkedéseket kell a magyar emberek anyagi és lakhatási biztonsága érdekében megtenni” – tette hozzá.

V. Naszályi rámutatott, az önkormányzatokat is segíteni kell. „Mi azt tapasztaltuk eddig, hogy kétszer vesz el, aki gyorsan vesz el. Plusz feladatokat kaptunk, a forrásainkat viszont elvették. Az alapjövedelmet azért mondjuk, mert ez az, ami azonnali, egyetemes segítség volna minden honfitársunknak. Ez nem vész kárba, hiszen ez az, amitől nem maradnak lakhatás, ennivaló nélkül az emberek milliói”.

A szocialisták elnökhelyettese a munkavállalók cserbenhagyásáról is beszélt. „A csekély bértámogatásból a munkavállalók jó része kiesik, például nincsenek benne a közfoglalkoztatottak, a közalkalmazottak, akik egyébként a frontvonalban vannak. Ebben a pillanatban, például az egészségügyi dolgozókról, pedagógusokról beszélünk, de pusztán a kkv-knál foglalkoztatott egymillió embernek ad támogatást a kormány. Nincsenek benne a nagyszámú alkalmi munkavállalók sem”. Elmondta, pártja szerint a jó megoldás a német példa átvétele lenne, mert a magyar rendszerben túl sok a megkötés, így rengeteg emberről szerintük már eleve lemondtak.

Az I. kerület polgármestere kiemelte, a tervezhetőség hiánya az egyik fő gond. „A legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk, meddig tervezzünk. Három hónapot kibírunk, akár az egész évet is, de nem látjuk a végét. Elvárjuk a kormánytól, hogy olyan támpontokat adjon, amikkel jobban tervezhetünk a következő hónapokra. Azért adjuk az alapjövedelmet, hogy utat mutassunk a többieknek: még számos önkormányzatban működőképes volna, de nagyon nagy szükség volna az állami támpontokra is ehhez”.

Végezetül dr. Szakács László körvonalazta, az MSZP hogyan látja az egészségügyi intézkedések bevezetésének jövőjét. „Meg kell nézni, mit tanulhatunk az esetekből, mit tettek meg eddig, és eztán milyen eljárások szerint kellene megvédeni az embereket. Ennél lazább szabályokat egyelőre nem szabad hozni”.

Forrás: Hírklikk