Akkora a pedagógushiány, hogy magán nyelvtanárokat alkalmaz több állami iskola

HírKlikk 2023. december 21. 09:15 2023. dec. 21. 09:15

Nyelviskolákkal kötött megbízási szerződést a Közép-Pesti Tankerületi Központ, ugyanis több, általuk fenntartott intézményben csak így tudják maradéktalanul biztosítani az idegennyelv-tanítást – ezt maga a tankerületi központ ismerte el a Népszavának.

A Közép-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatása szerint a magántanárok óraadóként vannak jelen az iskolákban. Állításuk szerint a visszajelzések alapján, az intézményvezetők, a tanulók és a szülők is elégedettek a nyelviskolák révén az iskolákban dolgozó tanárok munkájával. 

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint ebből is látszik, hogy tanárhiánnyal küzd a közoktatás.

A Népszava érdeklődött a tankerületeket irányító Klebelsberg Központnál (KK) is: egyebek mellett azt szerették volna megtudni, mennyire lehetnek gyakoriak ezek az esetek. A KK válaszában sietett leszögezni, hogy semmilyen „utasítás” nem történt a nyelvoktatás megbízásaival kapcsolatban.

– A tankerületi központok felelősek azért, hogy a pedagógusok foglalkoztatása jogszerű legyen. Az, hogy előfordul-e ilyen módja a foglalkoztatásnak, azt a fenntartók tudják – írták. Szerintük a jogszabályok nem zárják ki az ilyen foglalkoztatás lehetőségét, a legfontosabb pedig az, hogy „a pedagógus a megfelelő képesítéssel rendelkezzen, illetve hogy az oktató-nevelő munka megfelelően biztosított legyen”.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás a lapnak azt mondta, szerinte a magántanárokat csak úgy tudják az állami intézményekbe csábítani a tankerületek, ha óradíjban magasabb bért kínálnak nekik, mint amennyit a főállású pedagógusok kapnak.

– Ha a magántanárokra többet költenek, miért nem fizetnek inkább többet a saját tanáraiknak? – tette fel a kérdést. A PSZ elnöke szerint a jövőben nőhet azoknak a pedagógusoknak a száma, akik inkább a magánszférát választják, így nemcsak hogy többet kereshetnek, de megszabadulhatnak az iskolai adminisztrációs terhektől és egyéb, a legtöbbször kifizetetlen túlmunkáktól.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom