Ákos, Palkovics és a kommunikációs geg

NVZS 2019. december 15. 13:05 2019. dec. 15. 13:05

„Már folyik valamennyi bérleti szerződés felülvizsgálata, tudjuk, hogy milyen irányban akarunk menni, vannak gyanúink, de még nincs olyan konkrét információ, amiről be tudnék számolni” – közölte a Hírklikkel az I. kerület polgármestere. V. Naszályi Mártát azzal kapcsolatban kerestük meg, hogy kiderült, a Fideszhez közelálló Kovács Ákos énekes és Tiffán Zsolt volt fideszes képviselő eladta üzletrészét a budai Andante Borpatika Kft.-ből. Ákos azonban üzletvezető maradt.

A HVG értesülése szerint, a kerület korábbi fideszes vezetésének köszönhetően, iszonyatosan nyomott áron bérli Ákos a Borpatikának helyt adó üzlethelyiséget, olyannyira, hogy „egy hosszúlépés is többe került, mint a négyzetméterre jutó bérleti díj”. Ám októberben – nagy meglepetésre – ellenzéki polgármestert választott a rendszerváltás óta mindig jobboldali irányítás alatt lévő kerület, s  az új polgármester nem hagyott kétséget afelől, hogy új időszámítás kezdődik a Budavárban.

Ilyen előzmények után érkezett a héten a hír, hogy Ákos – és egy volt fideszes országgyűlési képviselő – eladta a tulajdonrészét a Borpatika étteremben.  

„Ahogy korábban már jeleztük, minden bérleti szerződést átnézünk, a munka már folyik” – számolt be V. Naszályi Márta portálunknak, kérdésünkre hozzátéve: őt is meglepte Ákosék lépése. Nem tud arról, hogy konkrétan bármi is történt volna ezzel a szerződéssel. 

Gondolja, hogy a NER-lovagok menekülnek a Várból? – kérdeztük, kibővítve a kört azokra a fideszes vagy Fideszhez, Orbánhoz közelálló, nem feltétlenül közéleti személyekre is, akikről az idén sorra derült ki, hogy kedvezményes bérleti szerződésekkel, fiktív lakáscserékkel sikerült vári lakossá válniuk, illetve vári bérleményre szert tenniük cégük számára.  

A többi között Orbán Viktor veje, Tiborcz István kapott lehetőséget arra, hogy megvásároljon egy patinás, csaknem 350 négyzetméteres műemléképületet a Fortuna utcában, mégpedig potom 370 millió forintért, azaz egymillió forint/négyzetáron. (A hasonlóan patinás várbeli Úri utcában egy 73 négyzetméteres lakást kínáltak ebben az időben 110 millió forintért.)  De nem járt sokkal rosszabbul a Fidesz kedvenc publicistája, Bayer Zsolt sem, aki egy 50 négyzetméteres lakóingatlant bérel az önkormányzattól havi nem egészen 32 ezer forintért. A 24.hu járt élen ezeknek az ügyeknek a nyilvánosságra hozatalával. Így értesülhetett a közvélemény a többi között a következő várbeli lakhatáshoz jutókról: Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg; a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke;  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter; továbbá Nagy Gábor Tamás akkori polgármester és szülei. 

„A lakásbérleti szerződéseket is felülvizsgáljuk” erősítette meg ismét V. Naszályi Márta. Mint szavaiból kiderült: a munka folyik, nagyjából tudják is, hogy milyen irányban kell vizsgálódniuk, miként azt is, hogy mik lehetnek azok a dolgok, amik kiderülhetnek. „Ám egyelőre még csak feltételezéseink vannak, olyan konkrét információ még nincs, amiről be tudnék számolni” – mondta. 

Palkovics László mindenesetre már az új kerületi vezetés megválasztása és V. Naszályi Márta első – új, a közvélemény számára is felháborító lakásbérleti ügyeket rendező rendszert belebegtető – nyilatkozata után közölte: kész magasabb bérleti díjat fizetni a lakásért. 

„Ez nem más, mint kommunikációs geg” – szögezte le V Naszályi Márta, aki kifejtette, hogy nem is akarnák egyedi döntéshozatallal rendezni az ilyen és hasonló ügyeket, „Olyan rendszert fogunk kialakítani, amelyben mindenki biztonságban érzi magát, ami kiszámíthatóságot és átláthatóságot biztosít amellett, hogy az önkormányzat is rendes pénzhez jut”.