Aláírásgyűjtés + beszédek + meglepetés(?) = október 23-I ellenzéki demonstráció

HírKlikk 2018. október 22. 17:44 2018. okt. 22. 17:44

A Kossuth téren szerették volna megtartani a Magyar korrupcióellenes Szövetség Egyesület „közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen” jelszóval meghirdetett október 23-i demonstrációját, ám a rendőrség azt csak azzal a feltétellel engedte volna, hogy délután 5-6 óra felé kezdik el ácsolni a színpadot. Ezért választották  szervezők a Bem József teret, amely Hadházy Ákos reményei szerint több mint tele lesz. A Facebookon viszonylag kevesen – 2500-an – jelezték a részvételüket, illetve mintegy tízezren érdeklődtek az esemény iránt. Aláírásgyűjtés, a legkülönfélébb ellenzéki beszédek lesznek...és valamifajta meglepetés sem kizárt.

„Meggyőződésem, ha mi is nyomathatnánk a reklámot, televíziókban, rádiókban, a sajtóban úgy, ahogy a kormány a saját rendezvényéről, ha mi is nagyobb nyilvánosságot tudnánk kapni, akkor sokkal többen jelezték volna, hogy ott lesznek” – szögezte le a Sztárklikknek nyilatkozva Hadházy Ákos.

„A demonstrációnak és magának az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében folytatott aláírásgyűjtésnek az agyonhallgatása kiválóan mutatja a kormány propaganda- és dezinformácós diktatúráját, amire a keddi demonstráción megpróbálunk majd reagálni” – szögezte le.

Meggyőződése, hogy ma Magyarországon az ellenzék egyik  legfontosabb feladata amúgy is a dezinformációs diktatúra elleni fellépés kell legyen, küzdenünk kell a hírek elhallgatása, az információáramoltatás akadályozása és a velük egyet nem értők álhírekkel való lejáratása ellen. A Jobbik ennek jegyében megy Hadházy szerint a Bródy Sándor utcába, ami elvben nem lenne rossz ötlet, ha a Magyar Rádió még ma is onnan sugározna – fejtette ki, emlékeztetve arra, hogy az adások ma már nem onnan mennek.

„Ebben a kérdésben mi is meg szeretnénk mutatni a magunk tiltakozását” – tette hozzá némileg sejtelmesen. Kérdésünkre, hogy valahova esetleg elvezetik a demonstrálókat a Bem térről, Hadházy csak annyit reagált, hogy „Ha lesz ilyen, akkor azt ott be fogjuk majd jelenteni”.

Az ünnepi hétvégén a Vasárnapi Hírekben megjelent Publicus-felmérés nagyon nagy támogatottságot jelez az Európai Ügyészséghez való csatlakozás ügyének (még a Fidesz-szavazók többsége is fontosnak tartja, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez a korrupciógyanús esetek kivizsgálása miatt), s miután az eredményét nagyon sokan terítették, megosztották, Hadházy reményei szerint emiatt is sokan szeretnék majd akár a Bem téri rendezvényen aláírni az íveket.

Ugyanígy a demonstrációról megjelent sajtóbeszámolók is sok olyan emberhez eljutottak, olyanokhoz is, akik egyébként nem hallottak volna róla – tette hozzá. „Minderre alapozva bízom abban, hogy sokan eljönnek, s hogy tele lesz a tér”.

Felvetésünkre, hogy miért nem egy nagyobb helyszínre vitték a rendezvényt Hadházy elmondta: szerették volna, mégpedig a Kossuth térre, de azt a kormány, a rendőrség megakadályozta. Azzal a feltétellel engedték volna ugyanis csak őket a Parlament elé, ha délután 5-6 órakor kezdik el összerakni a színpadot – arra hivatkoztak, hogy állami rendezvények lesznek a téren.

Nem voltunk restek és megnéztük a hivatalos állami programokat, amelyek közül egyetlen egy színhelye maga a Kossuth tér, az is reggel 9 órakor, amikor is ünnepélyesen felvonják az állami lobogót. Orbán Viktor majd délután 3 órakor mond beszédet innen meglehetősen messze, a Terror Háza előtt. Erről persze mindenki tud, aki Magyarországon él – akkora hírverést csapnak neki hetek óta.

Felvetettük, nem oltják-e ki egymás  a demonstráció céljai, illetve apropója – az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében folytatott aláírásgyűjtés és az ellenzék széles körének az összefogásával megvalósuló kormányellenes tüntetés, mindez október 23-a évfordulóján. Ám Hadházy nem tart ettől. „Az aláírásgyűjtés a politikai nyomásgyakorlás egyik – igaz, több munkát, időt és energiát felemésztő módja, s ez adja igazi erejét is. Az ellenzék eddig inkább tüntetésekben gondolkodott, pedig az aláírásgyűjtés éppen ennyire fontos. Október 23-a pedig nagyon beleillik ebbe a képbe: 1956-ban a forradalmárok éppen úgy a velejéig korrupt, kontrollt és önkontrollt  elveszített hatalom ellen, és ugyanúgy a Nyugat-Európához való tartozás mellett álltak ki.

Október 23-án délután 15:45-kor  lesz a Bem József téren a rendezvény, amelyen a következők mondanak beszédet:

Hadházy Ákos (ex-LMP)

Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely polgármestere)

Harangozó Tamás (az MSZP képviselője)

Jávor Benedek (a Párbeszéd EP-képviselője)

Donáth Anna Júlia (a Momentum elnökségi tagja)

Lengyel Róbert (Siófok polgármestere)

Tarnay Kristóf Ábel (a Szegedi Civil Háló alapítója, a  Független Diákparlament szóvivője)

Lukácsi Katalin ( a Fidesz-KDNP-ből kiábrándult egykori KDNP-s).

Ráczné Földi Judit (a DK székesfehévári képviselője)

Szerző: NVZS