Alapnyugdíjat követel a Szakszervezeti Szövetség

HírKlikk 2020. január 19. 19:45 2020. jan. 19. 19:45

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hatpontos, a nyugdíjak megreformálását célzó javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyet a kormány elé akarnak terjeszteni. Alapnyugdíjat és nyugdíj-felzárkóztatást szeretnének, meg akarják akadályozni a nyugdíjak további leszakadását a bérektől, és felszámolni a nyugdíjas nyomort - írja a 24.hu.

A hat pont tartalmaz azonnali, közép- és hosszabb távú feladatokat, célokat:

1. A nyugdíjemelés ne alultervezett infláción alapuljon, mint például tavaly és idén is - ne kelljen emiatt a nyugdíjasoknak hitelezniük novemberig a kormánynak.

2. A nyugdíjemelésnél ne csak az inflációt vegyék figyelembe, hanem a bérek növekedését is (vegyes indexálás), hogy ne folytatódjon a nyugdíjak leszakadása a bérektől.

3. A helyettesítési aránynál (nyugdíj/legutolsó munkabér) legyen kiigazítás, ehhez pedig egy kiigazítási alap, és öt év alatt, azaz 2024-re zárkóztassák fel az átlagnyugdíjat az átlagbér 70 százalékára.

4. A kormány márciusig készítsen felmérést a nyugdíjasok helyzetéről, a nyugdíjak értékvesztéséről, és tegyen javaslatot a korrekcióra.

5. A kormány vezessen be alapnyugdíjat.

6. A kormány tekintse partnernek a nyugdíjasokat, döntéshozatal előtt egyeztessen érdekképviseleteikkel.   

Mintegy 750 milliárd forintba kerülne az, hogy öt év alatt az átlagbérek 70 százalékáig felzárkóztassák az átlagnyugdíjakat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség többek között ezt szeretné elérni a kormánynál, és azt állítja, hogy az intézkedéseknek meg is van a fedezete - írja a portál.