Alattomosan terjed állatról emberre a madárinfluenza

HírKlikk 2024. szeptember 25. 08:20 2024. szept. 25. 08:20

A madárinfluenza terjedése aggodalomra ad okot az Egyesült Államokban, ahol a vírus jelenleg a tejelő tehenek között terjed, miután az év elején vadon élő madarakból átkerült.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy már négy szarvasmarhatelep dolgozója is megfertőződött, és a Betegségellenőrzési Központ (CDC) nemrég jelentette az első olyan emberi esetet, amely nem állt kapcsolatban állatokkal – írja a Sky News cikkére hivatkozva a Portfolio.

Dr. Thomas Peacock, a Pirbright Intézet állatról emberre terjedő vírusokkal foglalkozó szakértője figyelmeztetett, hogy a H5N1 vírus terjedését nem sikerült megfelelően nyomon követni és ellenőrizni.

A tudósokat aggasztja, hogy a betegség a „radar alatt" mezőgazdasági munkások körében terjedjen.

Az Egyesült Államokban csak a baromfi esetében kötelező a betegség bejelentése, emlősöknél nem. A mezőgazdasági minisztérium csak a tejelő szarvasmarhák vizsgálatát írja elő, mielőtt azokat az államhatárokat átlépnék. A H5N1 európai szőrmefarmokon és világszerte vadon élő tengeri emlősökben is elterjedt.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint „fordulópontot" jelent, hogy a madárinfluenza magas patogenitású törzse tartósan meghonosodhat Európában és Amerikában. Dr. Peacock szerint új ellenőrzési intézkedésekre van szükség, beleértve a vakcinázást is.

A baromfik számára már létezik néhány vakcina, de ezek nem akadályozzák meg a fertőzést.

A CDC szerint a jelenlegi közegészségügyi kockázat alacsony, de szorosan figyelemmel kísérik a fertőzött állatokkal érintkező embereket. Az eddigi emberi fertőzések esetében a tünetek enyhék voltak, ami a szakértők szerint a szemen keresztüli fertőzésnek tudható be, nem pedig a tüdőben kialakuló vírusos tüdőgyulladásnak.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom