Alig fél százalék különbséggel nyertek az igenek Moldovában

HírKlikk 2024. október 21. 19:15 2024. okt. 21. 19:15

Az országban élők többsége arra szavazott, ne legyen benne az alkotmányban az Európai Unióhoz való csatlakozás, az eredményt a diaszpórában élők fordították meg. Az elnök, Maia Sandu még nem dőlhet hátra.

Minimális különbséggel szavaztak a moldovaiak amellett, hogy az ország tervezett európai uniós csatlakozását alkotmányba foglalják. A különbség támogatók és ellenzők között végül alig 14 ezer szavazat lett. A választás éjszakája zaklatott hangulatban telt az elnök, Maia Sandu irodájában, hiszen a szavazatok 90 százalékának megszámolása után is az ellenzők vezettek. Végül a külföldi szavazatok megszámolása után vették át a vezetést a csatlakozást támogatók. Siegfried Mureșan, az Európai Parlament Moldova csatlakozásáért felelős tanácsának vezetője szerint Oroszország számára vereséggel ér fel ez az eredmény.

A szavazást megtartották az orosz fennhatóság alá tartozó Transznisztriában is, ahol 90 ezer szavazólapot osztottak ki. Ebben a régióban ért a BBC riportere választási csaláson egy nőt vasárnap: ahogy bedobta az urnába a szavazólapot, megkérdezte a szavazóbiztosokat, hol kell átvennie a pénzt. A BBC kérdésére elmondta, hogy egy férfi pénzt ígért a szavazatáért cserébe, de őt már nem érte el telefonon.

Az Európai Bizottság szóvivője, Peter Stano szerint Oroszország és szövetségesei példátlan mértékben avatkoztak bele a moldovai választásokba. Sandu is szavazatvásárlásról, külföldi befolyásról, a demokrácia elleni támadásról és választási csalásról beszélt hajnali sajtótájékoztatóján, és azt mondta: szervezett bűnözői csoportok 300 ezer szavazatot akartak megvásárolni. Az országos rendőrfőkapitány, Viorel Cernăuțanu korábban arról beszélt, hogy az oroszbarát üzletember, Ilan Shor – orosz támogatással – egy „maffiaszerű” szavazatvásárlási rendszert alkotott, amivel 130 ezer moldovai szavazatát vásárolták meg – írja a Guardian.

Még nincs vége

A referendummal párhuzamosan Moldovában elnököt is választottak. Sandu a vártnál gyengébb eredménnyel, 42,41 százalékkal nyerte az első fordulót. Ez azt jelenti, hogy a jövő vasárnapi második fordulóban ellenfele az oroszbarát Alekszandr Sztojanoglo lesz, aki a szavazatok 26 százalékával végzett mögötte. Sandu 2020 novembere óta vezeti az országot, 2021 óta egy olyan kormánnyal, amely támogatja az uniós csatlakozást. A parlamenti választás jövő júliusig esedékes az országban, az európai uniós csatlakozás céldátumának 2030-at tűzték ki.

A délkelet-európai térség egy másik országában, Grúziában szombaton tartják a parlamenti választásokat. A populista, euroszkeptikus Grúz Álom a közvélemény-kutatások szerint kormányon maradhat, az ellenzéki, nyugatbarát pártokat még szeptemberben is messze népszerűtlenebbnek mérték. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom