Alkuszokra sújtott le az Magyar Nemzeti Bank

HírKlikk 2020. november 24. 14:10 2020. nov. 24. 14:10

Piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti HBA Faktoring Kft.-nek és egy magánszemélynek, hogy jogosulatlan pénzügyi közvetítői, illetve követelésvásárlási tevékenységet végezzenek – tájékoztatta a jegybank keddi közleményében az MTI-t.

 Az MNB eddigi adatai szerint a HBA Faktoring Kft., illetve a magánszemély ügyfél együttesen több mint 130 hazai magánszeméllyel léptek üzleti kapcsolatba. Meghatározott megbízási és sikerdíj fejében, az adósok megbízásából és nevében eljárva, tárgyalásokat folytattak különböző pénzügyi intézményekkel azért, hogy azok módosítsák az adott ügyfelekkel korábban megkötött hitelszerződéseket. A társaság, illetve a magánszemély azonban nem rendelkezik az MNB engedélyével pénzügyi közvetítői, alkuszi, illetve követelésvásárlási tevékenység végzésére Magyarországon.

Az alkusszal kapcsolatba lépő ügyfelek érdekeinek védelmében, a jegybank az engedélyezési eljárása során, később pedig a piaci szereplők felügyeletekor vizsgálja, hogy az alkuszok megfelelnek-e az előírt követelményeknek. A jogosulatlan szolgáltatók nem teljesítik a feltételeket, ezért működésük átláthatatlan és súlyos kárveszélyt jelent a fogyasztók számára – hívta fel a figyelmet az MNB.

A közlemény szerint, ha a HBA Faktoring, illetve a magánszemély folytatná tevékenységét a piacfelügyeleti vizsgálat alatt, azt a jegybank a rosszhiszeműség bizonyítékaként, így súlyosító körülményként értékelhetné az ügy érdemi megítélésekor.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárást határozattal zárja majd le.

Forrás: MTI