Állítólag Orbán szállít fegyvereket Ukrajnába csak suttyomban, Szlovákián keresztül

HírKlikk 2022. április 16. 17:00 2022. ápr. 16. 17:00

Az orosz-ukrán háborút több jelentős történés is befolyásolta az utóbbi napokban. Az egyik, akár stratégiainak is minősíthető, ugyanis kideríthetetlen okokból végzetes tűz vagy rakétatámadás történt az orosz flotta legjelentősebb hadihajóján. A hajó arról vált „világhírűvé”, hogy a Kígyó-sziget védői keresetlen szavakkal küldték melegebb éghajlatra a harcok kezdetekor. A háttérről Horváth Gábor beszélt a Klikk FM Politikai Nagyító című adásában.

„Ez egy borzasztóan érdekes történet” – erősítette meg a Népszava külpolitikai rovatvezetője. Mint ismert, a Moszkva nevű zászlóshajó egy rakétacirkáló, méretét tekintve nagyjából két focipályányi hosszúságú, jelentős testtömegű, minden szempontból kiemelkedő hadászati eszköz. Fő fegyverzete hajók elleni rakétákból áll, amit még a szovjet időkben terveztek az amerikai repülőgép-hordozók nagy távolságból történő kilövésére. A másik fő fegyverzete a nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákból áll, ezért is küldték Szíriába a partok mellé, hogy ott védje az orosz repülőgépeket.

„A zászlóshajó annyit jelent, hogy a fekete-tengeri flotta parancsnoki hajója, több mint 500 fős személyzettel. Az oroszok nem becsülték alá a történtek súlyát, mivel a hajót mindenkinek el kellett hagynia. Az esettel kapcsolatos ukrán verzió ismét figyelemreméltó, mivel a támadásban feltételezett Neptun típusú hajó elleni rakéta elvileg egy éve van az ukrán hadsereg készletében s eddig nem hallhattunk arról, hogy használták volna.”

Hetek óta fel-felbukkant a sajtóban, hogy nyugati hajó elleni rakétákat kap Ukrajna. Jelenleg kideríthetetlen, hogy a vélelmezett hajótámadást a Neptun vagy egyéb hasonló rakéta okozta-e. „Amint pillanatnyilag az sem tiszta, hogy a hajón belül keletkezett-e tűz.”

Ez utóbbi sem kizárt, mivel egy nyugalmazott tábornok nyilatkozta az eset kapcsán a CNN adásában: „egy ilyen hajón nagyon sok minden ki tud gyulladni, tehát nem lehetetlen, hogy az oroszok véletlenül valóban igazat mondtak.”.

Az azóta elsüllyedt a Moszkva volt a legnagyobb hadihajó a fekete-tengeri flottában. „Ennek következtében kisebb hajók védelem nélkül maradnak és az ukrán szárnyas rakétákkal könnyebben kilőhetők, távolabb kell menniük a partoktól, aminek következtében nem érik el lövedékeikkel az ukrán állásokat. Ennek pedig stratégiai jelentősége is lehet.”

Horváth Gábor szerint nincs kisebb jelentősége az eset lélektani hatásának sem, mivel mindezt jelentős győzelemként értékelik az ukránok, nem mellesleg azon szimbolikus történet után, ami a Kígyó-szigetnél lezajlott. „Az ukránok eltaláltak már egy partraszálló hajót, ami mellett két-három másik is megsérült, úgyhogy az Odessza elleni partraszállásos hadművelet lehetősége mostanra szinte tejesen szertefoszlott. Főként, hogy így a tenger felől a légvédelmet sem tudják biztosítani”.

Hasonlóan rejtélyes esetnek tűnik Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán oligarcha „összehangolt akció keretében történt elfogása” a határon. Zelenszkij szerint Moszkva olyan jelentőségű emberéről van szó, akit reményei szerint átválthat nagyszámú hadifogolyra. Az orosz elnöki szóvivő viszont tagadta, hogy Medvedcsuknak bármilyen oroszbarát háttere lenne Moszkvával. 

„Medvedcsuk egy oroszbarát politikai pártot vezet parlamenti képviselőként Ukrajnában, ahol ráadásul egy kétes üzlete miatt hazaárulással is vádolják, házi őrizetben is volt. Egyik gyerekének ráadásul Putyin a keresztapja, ők tehát ’komák’, ahogy oroszul is mondják. Állítólag ukrán katonai egyenruhában fogta el a titkosszolgálat, miközben a Dnyeszter partján próbált átkelni. Nehéz tehát nem feltételezni az oroszbarát hátterét.”

Egy, a hazánkat is érintő friss New York Times-cikket idézett még a beszélgetés végén a Népszava rovatvezetője. Eszerint Magyarország fegyvereket szállít Ukrajnának. Ezt egy szlovák illetékes nyilatkozatára alapozzák, aki arról beszélt, hogy milyen fegyvereket szállítanak Szlovákiából Ukrajnába.

„Ebben a cikkben idézik, hogy más országok, amik nem akarják nagydobra verni, hogy valójában küldenek fegyvereket, azok szállítmányai is Szlovákián keresztül mennek. A lap megkérdezte a magyar kormány illetékeseit is, akik sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták az információt. Azt gondolom a következő napokban még szó lesz erről” – mondta a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Horváth Gábor, a Népszava külpolitikai rovatvezetője.

Forrás: Hírklikk