Állítsuk meg Magyarország elsivatagosodását: önálló környezetvédelmi minisztérium kell!

HírKlikk 2021. augusztus 15. 11:50 2021. aug. 15. 11:50

Hónapok óta látszott, hogy baj lesz a Velencei tónál: vajon miért nem lépett semmit a hatalom?

Ökológiai katasztrófával sújtotta az országot a kabinet: hagyta, hogy 44 százalékban kiszáradjon a Velencei tó. Annak érdekében, hogy a továbbiakban Magyarország élhető legyen, önálló környezetvédelmi tárca működésére van szükség, amit az új, szociális és zöld Karácsony-kormány létre is hozna – hangsúlyozta vasárnapi online sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a tó partján rendezett EFOTT rendezvényről bejelentkezve.

Kunhalmi emlékeztetett, nem újdonság, ami a Velencei tónál történik, hiszen az 1800-as években volt már erre példa, illetve 1990 és ’93 között szintén volt ilyen, ám akkor a csapadékos időjárás, valamint a pátkai és a zámolyi víztározók segítségével újra fel tudott töltődni a tó. „Nem értjük, hogy a tározókat most miért nem használják (…) A mindenkori kormánynak óriási a felelőssége: az elmúlt tíz évben vigyázni kellett volna arra, hogy a tározókban a víz megfelelő mennyiségű legyen és kifogástalan minőségű (…). Nagyon súlyos környezetvédelmi és ökológiai probléma az is, hogy az oligarchák és a nyakló nélküli beépítés (az olyan építési engedélyek kiadása, amiket például a gárdonyi önkormányzat is megengedett magának), mind-mind tönkre teszik a víz hullámterét, az öntisztulási folyamatát, kihatnak az egész ökológiájára”.

Elmondta, az MSZP-Párbeszéd szövetség célja kettős: egyrészt, egy regionális gazdasági katasztrófa megakadályozása, másrészt pedig egy nagyon súlyos szociális, illetve környezetvédelmi probléma megelőzése. 

„Kérem Önöket, az mszp.hu oldalán keressék meg és írják alá a petíciónkat, harcoljanak velünk együtt, és kérem, támogassák a programunkat, ami egy szociális és zöld Magyarországról szól” – hívott fel.

Az MSZP társelnöke bejelentette, amennyiben a magyar emberektől Karácsony Gergely megkapja a további bizalmat is, és így az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltje lesz Magyarország új miniszterelnöke, akkor az élhető Magyarország megkapja végre a szükséges figyelmet. „Nemcsak a Velencei tó és természetes vizeink környezete lesz megmentve, hanem a fellendülés érdekében ismét lesz önálló környezetvédelmi minisztérium is” – ígérte.

„Menjenek el az előválasztásra, válasszák az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeit, válasszák Karácsony Gergelyt, hogy aztán együtt a hat párt 2022-ben kormányt tudjon váltani, és egy szociális, zöld Magyarországot tudjunk létrehozni” – buzdította a demokrata szavazókat Kunhalmi Ágnes.