Álságos és átlátszó a Fidesz magyarázata a választási törvény módosítására

NVZS 2020. november 13. 13:46 2020. nov. 13. 13:46

„Orbán Viktort egyetlen egy dolog foglalkoztatja igazán, hogy hatalmon tudjon maradni, minden más abból következik, beleértve azt is, hogy tudjanak majd tovább gazdagodni” – szögezte le portálunknak Szentpéteri-Nagy Richard, akit a választási törvény Fidesz által bejelentett módosításai kapcsán kerestünk meg. A kamupártokra hivatkozás nem állja meg a helyét. Az alkotmányjogász-politológus szerint sem tudni, hogy pontosan milyen változtatások lesznek, bőven benne van a pakliban, hogy már az íróasztalfiókban vannak a további változásokat rögzítő módosítók is. A jelenlegi választási rendszerüket a háromosztatú pártrendszerre találták ki, s a megváltozott helyzetben olyan finomhangolásokat látnak szükségesnek, amikkel biztosítani képesek Orbánék számára a győzelmet. „Ez nem elegáns, arról nem is szólva, hogy szerintem azt kellene bevezetni, hogy a két választás között hozott bármilyen módosítás nem hatályosulhat a rá következő választáson” – mondta.

Mint portálunk is beszámolt róla, november 10-én, éjfél előtt egy perccel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a választási törvény módosítását  tartalmazó javaslatot. A tervezet értelmében, pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – minimum ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított – gyakorlatilag ezzel ellehetetlenítve az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

A Political Capital gyors véleménye szerint, ez azt mutatja, hogy a Fidesz, ha szükségét érzi, bármikor belenyúlhat a választási játékszabályokba. Szerintük feltűnő ugyanakkor, hogy a javaslat egyelőre nem tartalmazza a kerülettérkép átrajzolását, amit Pest megye esetében ténylegesen indokol az elmúlt években bekövetkezett lakosságmozgás. „Csodálkoznánk, ha a kerülethatár-átrajzolások ne nyúlnának majd túl a megye határain, ahogy azon is, ha nem az utolsó pillanatban bukkanna fel a parlament honlapján” – írták, hozzátéve: talán egy későbbi módosító fogja érthetőbbé tenni azt, amit most látunk, mivel egyelőre ez nem több, mint az ellenzék egy tömbbe terelésének ösztönzése – ami ettől függetlenül is már jó ideje zajlik.

Mindent egy célnak rendelnek alá

Szentpéteri-Nagy Richárdot mindenesetre nem érte váratlanul, hogy a Fidesz ismét hozzányúlt a választási rendszer szabályaihoz. A választás ugyanis szerinte az egyetlen, ami ténylegesen foglalkoztatja Orbánt és társait: az országgyűlési választásokon elérendő győzelem az egyetlen prioritásuk, mindent annak rendelnek alá – szögezte le az alkotmányjogász-politológus. „Orbán Viktornak a legfontosabb célja, hogy hatalmon tudjon maradni, minden más abból következik, beleértve azt is, hogy tudjanak majd tovább gazdagodni” – fűzte hozzá.

Az önkormányzati választáson – fejtegette – ugyan nem szerepeltek olyan jól, de nem is tettek meg annyit azért, amennyit megtehettek volna. Ugyanis azt azért nem tartották élet-halál kérdésének, az országgyűlési választásokat viszont annak tartják.

Félelemből? Félnek vajon attól, hogy ha veszítenek komoly számonkérések, vagyonelkobzások, stb. lesznek? – kérdeztük. Szentpéteri szerint nem annyira a félelem motiválja őket, „bár tény, most tényleg van okuk egy kicsit jobban félni”.

S hogy miért van szükség számukra a módosításokra? Mert menet közben megváltoztak a körülmények is. Beleértve a pártrendszer megváltozását – mutatott rá. „A jelenlegi választási rendszerüket a háromosztatú pártrendszerre találták ki, annak megfelelően hajtották végre 2011-'12-'13-ban a módosításokat, ám most, hogy az ellenzék egységesül, levonják a konzekvenciákat: lesz a Fidesz és a nem-Fidesz ellenzék. Így olyan finomhangolásokat látnak szükségessé a választási rendszerben, amelyek biztosítani képesek Orbánék számára a győzelmet” – vezette le a szakértő.

Mi jöhet még?

Ön hogyan látja, mi jöhet még? – kérdeztük Szentpéteri-Nagy Richardtól. „Egyetértek a Political Capital-al abban, hogy számítani lehet az utolsó pillanatokban benyújtott kormánypárti módosítókra, ahogy amúgy is megszokhattuk tőlük” – mondta. „Azt persze nem tudni, hogy pontosan mire készülnek, de akár tényleg még a körzethatárokhoz is hozzányúlhatnak” – latolgatott.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón ugyan azt mondta, hogy ez nincs tervbe véve, de hihetünk-e neki – vetettük közbe. Szentpéteri dodonai választ adott: „nem kellett volna mondania, ha nem arra készülnének”.

Gulyás magyarázkodása

„A választókerületeket, illetve a választási szabályokat alapvetően nem akarják módosítani” – mondta újságírói kérdésre Gulyás Gergely kabinetminiszter a csütörtöki kormányinfón. A HVG tudósításából kiderül: a miniszter állítja, jelentősebb átalakítás nincs tervbe véve. Kisebb módosításokra viszont sor kerülhet, ilyen például az átjelentkezések kérdése, ahol a hosszú torlódásokat próbálhatják mérsékelni – mondta. Gulyás említette a kamupártok elszámoltatását is, mint olyan problémát, ami a törvény kiigazítását igényli.

A Fideszt sürgeti az idő

S hogy milyen módosítókra számít Szentpéteri? „ Nem tudható” – szögezte le kapásból, de az biztos – tette hozzá –, hogy a Fidesznek, a saját érdekében, még december 31-e előtt minden olyan változtatást törvénybe kell iktatnia, amit a 2022-es választásra a gyakorlatba akar ültetni a saját győzelme elérése érekében. Ugyanis Magyarországon a választási évet megelőző esztendőben (és persze a választás évében) nem lehet hozzányúlni a szabályokhoz, pontosabban, nem lehetséges a következő évben esedékes választásra már alkalmazandó módosításokat végrehajtani, nem lehet azokat hatályosítani.

„Én azt javasolnám, hogy két választás között hozott bármilyen módosítás ne hatályosulhasson a rá következő választáson” – mondta Szentpéteri. Nem csak azért, mert nem elegáns, hanem azért sem, mert akkor egy kormányra kerülő párt sem változtathatná a saját önző érdekei szerint a törvényt. De miután ez nálunk nincs így, várható volt, hogy az idén még hozzányúlnak a választási törvényhez, s vélhetően majd még annál is jobban, mint ahogy eddig nyilvánossá tették” – mondta az alkotmányjogász, hozzátéve, hogy abban is egyetért a Political Capitallal, hogy vélhetően már a módosítók is elő vannak készítve.

A kamupártok ellen nem ez védene

Mennyire látszik valósnak az a magyarázat, hogy a módosítás célja a kamupártokkal szembeni fellépés? – merül fel logikusan a kérdés. „A kamupártokkal szembeni fellépés egyetlen úton lehetne sikeres, ha megszüntetnék a többes jelölés lehetőségét” – reagált az alkotmányjogász-politológus. Mint kifejtette: a Fidesz – a korábbi ajánlócédulás rendszert megszüntetve – úgy alakította át a jogszabályt, hogy egy ember több jelöltet is támogathat az aláírásával.

Ez szembemegy minden józan ésszel, bárhol a demokráciákban a jelölés úgy zajlik, hogy egy ember egyetlen jelöltet választhat csak. De nem is kell a határon túlra nézni, vegyük idehaza például a köztársasági elnök megválasztását: nem a frakciók jelölnek, hanem a képviselők, mégpedig egy képviselő egy embert jelölhet csak. Ha valaki többet jelöl, akkor minden jelölése érvénytelen. Ez nem véletlenül van így, azaz: ezt kellene a kamupártok ellen bevetni, más szóval, nem lehet a bejelentett tervezett módosításokat azzal magyarázni, hogy a kamupártok elleni fellépést segítik. Most van csak a kamupártoknak kedvező kettős jelölés, köszönhetően a Fidesz eddigi módosításainak – mutatott rá.

Nem nehezíti a frakcióalakítást

A frakcióalakítás nehezítése lehet-e a bejelentett változtatás valódi magyarázata? – kérdeztük a szakértőt. Szentpéteri szerint, maximum egy frakción belül majd csoportokat alakítanak a pártok.

A házszabály egyébként azt mondja ki, hogy a közös országos listát állító és mandátumot szerző pártokhoz tartozó képviselők közös vagy önálló képviselőcsoport alakítására jogosultak.

Minden alkalmat megragadnak

A szavazólapok lefényképezésének az engedélyezése – ez egy további olyan kérdés, ami felborzolta a (politikai) kedélyeket. Szentpéteri-Nagy Richard emlékeztetett arra, hogy a lehetővé tételének egy strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által az idén januárban hozott ítélet ágyazott meg, amit a Kétfarkú Kutyapárt vitt a testület elé (erről itt olvashat bővebben). A Fidesz azonban nem volt rest, és megragadta a lehetőséget – mondta a szakértő, aki szerint azonban ebből még nagyon nagy baj lesz, hiszen ez a választási csalás melegágya.

„Az, hogy valaki magáncélra lefotózza a saját, kitöltött szavazólapját nem sérti a választás tisztaságát – mondják majd most ki, ami persze egy normális demokráciában nem jelent veszélyt, de nálunk, ahol a láncszavazás sajnos realitás, komolyabb visszaélésekre adhat alkalmat” – összegezte aggodalmait a szakértő. Hozzátette: ugyanakkor azt is tudjuk, hogy megakadályozni eddig sem tudták a szavazólapok lefotózását, gondolkodhatnak tehát úgy is, hogy észszerű nem tiltani olyat, amit nem tudunk betartani. „Ettől persze függetlenül, nem jön ez jól akkor, ha meg akarjuk őrizni a választások tisztaságát” – tette hozzá.