Varga Judit az éjjel benyújtotta a választási törvény módosítását

HírKlikk 2020. november 11. 07:53 2020. nov. 11. 07:53

Az éjjel, egészen pontosan november 10-én, éjfél előtt egy perccel, 23.59-kor benyújtotta a választási törvény módosítását Varga Judit igazságügyi miniszter.

„Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított" – ez az egyik pont, amin a kormány 2020. november 10-én, a dátumbélyegző szerint 23:59 perckor T/13679. számon benyújtott javaslatával módosítanák az egyes választási tárgyú törvényeket (.pdf).

A 444 szerint a javaslat, amelynek benyújtója Semjén Zsolt általánosügyi miniszterelnök-helyettes, előadója pedig Varga Judit igazságügyi miniszter, ezzel lényegében ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

A javaslat alapján ugyanis, ha az ellenzéki pártok nem akarnak egymás jelöltjeire jelöltet indítani, rákényszerülnek a közös listaállításra. Annak minden ódiumával, például azzal, hogy a pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék.

A portál megjegyzi: Varga Judit a kamupártokkal szembeni fellépéssel indokolta a törvénymódosítást, mondván, annak célja, hogy „csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát". 

„Varga Judit vagy ostoba vagy hazudik" – kommentálta Facebook-posztjában a törvényjavaslatot dr. Mátyás Ferenc, a Momentum ferencvárosi önkormányzati képviselője. Szerinte ugyanis nyilvánvaló, hogy a tervezett módosítások valódi célja nem a választási csalások, hanem az ellenzék koordinált jelöltállításának megakadályozása. Az új szabályozás szerint, ugyanis ha ezt el akarják kerülni, akkor nem elég az egyéni körzetekben koordinálniuk, kénytelenek közös listát is állítani.

Forrás: 444.hu