Amazóniából is jöhet világjárvány, ha nem hagyjuk abba az esőerdő pusztítását

HírKlikk 2020. május 17. 04:30 2020. máj. 17. 04:30

Szakértők szerint, az amazonasi esőerdőből indulhat a következő világjárvány. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, abba kéne hagyni a terület pusztítását és az erdőirtást.

David Lapola, a Campinasi Egyetem ökológusa szerint, a következő pandémia az amazóniai esőerdőből indulhat ki – írja a ScienceAlert cikke alapján a 24.hu. A szakértők úgy vélik, hogy az új koronavírus azért terjedt át az emberre, mert fajunk megzavarta a természeti világot. Lapola úgy véli, az Amazonas-medencében az erdő pusztulása miatt, hasonló módon fokozódik a veszély.

A zoonózis kifejezés azt a folyamatot jelöli, amelynek során egy kórokozó állatról emberre terjed. A kutatók úgy gondolják, hogy a természetes élőhelyek zsugorodása és az emberek terjeszkedése egyre növeli az ilyen események kockázatát. Lapola a trópusi esőerdők ökológiai átalakulását vizsgálja, és úgy véli, hogy az amazóniai erdőirtás fajunkra is komoly veszélyt jelent – írja a portál.

A szakértő szerint Amazóniában rengeteg vírus található, a helyi esőerdő ismét gyors ütemben pusztul, ezzel együtt zsugorodnak az élőhelyek, az ökológiai egyenlőtlenség pedig elősegítheti a vírusok fajok közötti átadását.

Hasonló volt megfigyelhető a HIV, az Ebola és a dengue-láz esetében is. Eddig a zoonózisok főként Afrikában és Dél-Ázsiában zajlottak, az Amazonas-medence pusztulása viszont nagyon kockázatossá teheti a területet. Lapola szerint ez még egy ok arra, hogy ne használjuk felelőtlenül a helyi esőerdőt – olvasható a cikkben.