Amerika megítélésében is hat az agymosás

NVZS 2023. augusztus 21. 07:00 2023. aug. 21. 07:00

Magyarország az egyetlen, ahol a lakosok kevesebb mint fele van kedvező véleménnyel az Egyesült Államokról; a magyarok azok, akik a legkevésbé gondolják azt, hogy az USA figyelembe veszi az ő érdekeiket a külpolitikai döntéshozatalnál és a legvalószínűbbnek tartják, hogy az USA nem járul hozzá a békéhez és a stabilitáshoz szerte a világon. Erre jutott a Pew Research Center friss felmérése, amelynek keretében elsősorban az USA globális szerepének megítélését vizsgálták. Magyarország kapcsán a jelentés arra is emlékeztet, hogy a negatív nézetek különösen gyakoriak Orbán Viktor miniszterelnök megnyilvánulásaiban és a Fidesz köreiben.

Félek a görögöktől, ha ajándékot hoznak is… – Ide vezet az amerikai barátság, kedves Barátaim!” – foglalta össze Orbán Viktor (az idei tusnádfürdői beszédében) a Donald Trump bukása óta az Egyesült Államok irányában folytatott magyar külpolitikát (de legalábbis annak propagandáját). Ebbe az éles retorikai kirohanásoktól kezdve a csúsztatásokon, sőt, hazugságon át, egészen a félreérthetetlen lépésekig sok minden beletartozik. Az alaphangot az adta meg, hogy Orbán a legutóbbi amerikai elnökválasztás előtt is már nyíltan kampányolt az újrázásra készülő Trump mellett, majd az utolsó térségbeli vezető volt, aki gratulált Biden győzelméhez. Az azóta eltelt évek pedig folyamatos csörtékkel, no meg azzal teltek, hogy a kormány és a médiája – beleértve a közszolgálatinak nevezett valamit – egy alkalmat sem szalasztott el arra, hogy fű alatt vagy akár nyíltan is uszítson az Egyesült Államok ellen. Nem szólva Orbánról, Szijjártóról és a csapatának túlnyomó részéről.

És ennek meg is van az eredménye. Az agymosást ezen a területen is kiválóan működteti a regnáló rezsim – ahogy az a Pew Research által a közelmúltban végzett felmérés is világosan tükrözi. Merthogy látszik: folyamatosan romlik a magyarok megítélése az USA-ról és jelenlegi elnökéről. 

A Pew Research Center globális felmérés keretében nem csak arra volt kíváncsi, hogy az egyes országok lakosai hogyan látják az Egyesült Államokat jelen pillanatban, de azt bemutatják, hogyan alakult ez az elmúlt években. És számunkra nagyon döbbenetes az eredmény.

A felmérésről   

A Pew Research Center felmérése a Gallup, a Kantar Public, a Langer Research Associates és a Social Research Centre irányításával az idén február és május között 23 országban készített telefonos, személyes és online interjúkon alapul. A jelentés az Egyesült Államok, valamint az amerikai társadalom megítélését térképezi fel, külön érdekessége, hogy hosszú évek óta teszi ezt. Magyarországról 2016 óta vannak adataik – igaz, a 2020-as és 2021-es években nálunk nem végezték el a felmérést. 


Az Egyesült Államok megítélése

(Megj.: 2020-ben és 2022-ben nem volt felmérés)
Forrás:
Pew Research

Megjegyzendő, hogy Lengyelországban ez a mutató 93 százalékon áll. Egyébként pedig sehol másutt a vizsgált országok között nem fordul elő, hogy a megkérdezettek többsége kedvezőtlen véleményt alkot Amerikáról – kivéve Magyarországot, ahol az így vélekedők aránya 51 százalékon áll. A 23 ország polgáraitól kapott pozitív vélemények mediánja 59, a negatívé pedig 30 százalék. Ugyancsak egyedülállóak vagyunk abban, hogy nálunk süllyedt le az eddigi rekordmélységbe az USA megítélése. 

Bizalom az amerikai elnökben 

(Megj.: 2020-ben és 2022-ben nem volt felmérés)
Forrás:
Pew Research

A kutatók azt a kérdést tették fel, vajon a válaszadók megbíznak-e abban, hogy az amerikai elnök képes megfelelően kezelni a világpolitikai jelentőségű ügyeket. Nos, a magyaroknak csak egy döbbenetesen alacsony aránya – 19 százaléka – látja úgy, hogy Joe Biden elnök alkalmas erre, 79 százalék azonban nem bízik benne. Ez még akkor is félelmetes, ha azt látjuk, hogy a magyarok többségének a bizalmát még élvező Barack Obama utóda, Donald Trump sem teljesített fényesen Magyarországon. 

Hogy mennyire kilógunk a demokráciák sorából: a mediánérték 54 százalék, s még az utánunk következő legszkeptikusabb nemzet, az argentin is ránk ver 11 százalékpontot. A másik végletet a lengyelek adják: a megkérdezettek 82 százaléka szerint Joe Biden képes kezelni a világpolitikai jelentőségű ügyeket.

Mások érdekeinek figyelembe vétele

(Megj.: 2020-ben és 2022-ben nem volt felmérés)
Forrás:
Pew Research

A felmérésben résztvevő országok polgárainak véleményéből megalkotott medián 50 százalék, ehhez képest Joe Biden elnökségéről a magyaroknak csak 15 százaléka vélekedik úgy, hogy az adminisztráció a döntéseiben figyelembe veszi Magyarországot. A dolognak nem csak ez a nagyon alacsony aránya és a nemzetközi trendektől történő lemaradás az érdekessége – vagy inkább drámája –, hanem az, hogy az „America Comes First” (azaz Amerika az első) szlogent kitaláló és politikát meghirdető Donald Trumpot is pozitívabban látták nálunk, mint a más országokért (persze részben önös érdekből is) kiálló Biden-adminisztrációt (lásd az ukránok támogatása). 

A spanyolok látják még csaknem ennyire negatívan Bident (19 százalék gondolja csak úgy, hogy irányításával az USA figyelembe veszi Spanyolország érdekeit). A másik véglet Izrael, ahol 80 százalékos ez az arány. Lengyelországban 67 százalék.

Sok másra is kitér felmérés

A Pew Research számos más kérdésben is kikérte az egye országok polgárainak a véleményét. Megkérdezték például, hogy a válaszadók szerint az USA beavatkozik-e más országok ügyeibe. Nem meglepő módon, nálunk 82 százalék igennel válaszolt erre a kérdésre – igaz, erre világszerte hasonló válaszokat adtak a megkérdezettek (80 százalék volt a medián). 

Arra is kíváncsiak voltak, hogy más országokban hogyan ítélik meg: hozzájárul-e az Egyesült Államok a globális békéhez és biztonsághoz. Nos, a magyarok 34 százaléka adott csak erre igen választ, miközben a medián érték 61 százalék volt.

Ezen túl, az Egyesült Államokban élők életszínvonalára, életminőségére és több más területre is kiterjed a jelentés, amit itt tudnak böngészni, angol nyelven.

Lengyel, magyar már nem két jóbarát

A két ország lakosainak a véleménye olyannyira eltávolodott egymástól, hogy a Pew Research – amúgy az Egyesült Államok megítéléséről készített felmérésében – egy külön „keretest” szentelt a magyar és a lengyel véleménykülönbségnek, amit amúgy – mint fent láthatták – egy szakadék választ el egymástól.

Az ehhez fűzött gyorselemzésben a kutatók a többi között emlékeztetnek arra, hogy mindkét ország kormánya jobboldali populista, mindkettőben feszültségek voltak az Európai Unióval a belpolitika miatt, és mindkettő demokráciájának minőségi romlását tapasztalták az olyan kutatóintézetek, mint az International IDEA, az Economist Intelligence Unit és a Freedom House.

Ám a két ország közvéleménye egészen eltérően ítéli meg a nemzetközi ügyeket – hívja fel a figyelmet a Pew. Mint megállapítja: az elmúlt két évtizedben általában viszonylag kedvezően viszonyultak a lengyelek az Egyesült Államokhoz, de az Ukrajna elleni orosz invázió óta az attitűd még pozitívabbak lett. A jelenlegi felmérésben pedig a lengyelek folyamatosan a lista élén vagy annak közelében állnak, ami azt jelenti, hogy pozitív véleményt nyilvánítanak az Egyesült Államokkal kapcsolatban. Ezzel szemben a magyarok véleménye a legrosszabb Joe Bidenről, Magyarország az egyetlen, ahol a lakosok kevesebb mint fele van kedvező véleménnyel az Egyesült Államokról – sorolja az elemzés. Ők azok, akik a legkevésbé gondolják azt, hogy az USA figyelembe veszi az ő érdekeiket a külpolitikai döntéshozatalnál és a legvalószínűbbnek tartják, hogy az USA nem járul hozzá a békéhez és a stabilitáshoz szerte a világon.