Amikor nagy a tét, az európai közösség képes közösen gondolkodni és cselekedni

HírKlikk 2023. december 18. 17:40 2023. dec. 18. 17:40

Orbán Viktor vesztett az aurájából azzal, hogy a többiek rávették, ne akadályozza a döntéshozatalt Ukrajna ügyében. Egy uniós tisztségviselő úgy fogalmazott, hogy egész jó kis csúcs lett volna, ha nincs magyar politikus, mert a válság egyesítette a többieket, így elvégezték a feladatot.

A magyar kormányfőnek azonban még bőven lesz lehetősége, hogy vétózzon, mint ahogy meg is tette másnap Kijev anyagi támogatása ügyében – írta a Financial Times. Ebben a kérdésben azonban – bár a módszer nehézkesnek ígérkezik – meg lehet kerülni a magyar miniszterelnököt. Ukrajnának sürgősen kell a pénz, viszont felerősödnek a követelések, hogy Orbán fizesse meg az árát, amiért Putyin szekerét tolja.

Hatalmas csapás lett volna az EU stratégiai törekvései számára, ha nem sikerült volna tető alá hozni a döntést. Ezzel együtt a következő időszakban az uniónak az eddiginél jóval többet kell tennie Ukrajnáért, főleg ha leáll az amerikai támogatás. Akkor sokkal inkább vizsgázik az EU elszántsága, mint a felvételi tárgyalások ügyében, bár utóbbi megindításának jóváhagyása azért volt lényeges, mivel alapvetően megerősítette a szolidaritást.

Brüsszelben a héten bebizonyosodott, hogy amikor a tét nagy, a közösség képes stratégiailag gondolkodni és cselekedni. Putyin tévedett, amikor azt hitte, hogy meg tudja akadályozni Kijev nyugati irányváltását. Ukrajna számára pedig már látszik a fény az alagút végén.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom