Amit Orbán mond, az nem, vagy nem úgy érvényes

Föld S. Péter 2019. szeptember 20. 12:26 2019. szept. 20. 12:26

Megint átadtak egy új épületet, maga a miniszterelnök beszélt az Alkotmányvédelmi Hivatal új, XI. kerületi objektumának átadási ünnepségén. 30 milliárd forintba került, de ez nem tétel, a magyar gazdaság jól teljesít. Orbán emlékeztette is erre a megjelenteket, azt MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy „a magyar államnak rég nem volt annyi ereje, annyi képessége, ilyen elszánt kormánya és ilyen jól teljesítő gazdasága, hogy megengedhesse magának, és az a normális, hogy ezt megteheti."

Ez a miniszterelnök mondandójának egyik fele. Egy kis önfényezés, hogy mi milyen nagyszerűek vagyunk, Szent István óta (Copyright Kásler Miklós) nem fejlődött akkorát az ország, mint most. Nem is foglalkoznánk ezzel a kijelentéssel, mindenki kezelje a maga helyén, higgyen el belőle annyit, amennyit akar. Hanem Orbán mást is mondott, a titkosszolgálati munkáról például azt, hogy „vannak olyan határterületek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek."

Fölösleges volt ezt elmondania a miniszterelnöknek, tudja mindenki enélkül is. Orbán néhány évvel ezelőtt a Budapestre akkreditált nagykövetek előtt így fogalmazta meg akkori ars poeticáját: ne azt nézzék, amit mond, hanem azt, amit tesz. És ezt tényleg komolyan kell venni, láthattuk azóta számtalanszor,

Legújabb mutatványa a Tarlós Istvánnal kötött megállapodás, amelyben – mai hír – a választási bizottság sem talált semmi kivetni valót. Vagyis, hogy amennyiben nem Tarlós nyer az októberi főpolgármesteri választáson, akkor nem érvényes a vele kötött megállapodás. Melynek értelmében Budapest 1000 milliárd forintot kapna a kormánytól (értsd: a magyar adófizetőktől). Ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, akkor a főváros csak nézhet maga elé szomorúan és vágyakozva gondolhat az ezermilliárd forintra, amelyet fejlesztésre, vagy a Tarlós érában felhalmozott hiányok pótlására költhetne.

Hosszan sorolhatnánk azokat a „határterületeket”, ahol a szabályok nem, vagy nem úgy érvényesek. Ilyen határterület például az egészségügy. Miközben a kormány európai színtű egészségügyről beszél, a kórházakban műtétek maradnak el, hosszúak a várólisták, nincs elegendő orvos és ápoló, a fertőzések miatt pedig majdnem annyi az esély meghalni, mint meggyógyulni. A 3-as metrón nincs klíma, de ez a főváros jelenlegi vezetője szerint nem gond, egyszerűen arról van szó, hogy a szabályok nem, vagy nem úgy érvényesek.

Ilyen országban élünk. Jogrendünk demokratikus, legföljebb vannak olyan területek, ahol a szabályok nem, vagy nem úgy érvényesek. Tiltakozni lehet ez ellen, de nem érdemes: mert abban az országban, mint amilyenné Orbán és a Fidesz silányította a hazánkat, a törvények csak azokra vonatkoznak, akik betartják azokat.