Antialkoholista Futball Liga

Föld S. Péter 2020. július 17. 07:45 2020. júl. 17. 07:45

Beb@szott koncertlátogatót annyit láttam már aranyapám, mint égen a csillag. Vagy még annál is többet. De futballdrukkert még egyet sem. Utóbbiaknál alapkövetelmény, hogy nem isznak alkoholt. Vagy, ha mégis, legföljebb autóba ülnek, de a stadionba akkor sem mennek. A labdarúgóklubok kemény magjainál meg úgy megy a tagfelvétel – jó helyről tudom, úgyhogy biztos lehetel benne –, hogy a kormány egy embere megszondáztatja a jelöltet, és ha négy felmenőig nem színeződik el a szonda, akkor mehet a buli. Lehet csápolni a nézőtéren, huhogni az ellenfél fekete játékosaira, megtapsolni a mi négereinket.

Aranyapám, te tudtad, hogy szemben a koncertlátogatókkal, a futballdrukkerek sosem isznak? Úgy lettek szolmizálva. Bocs: szocializálva. Nem bírja a szervezetük. Brit tudósok kimutatták, hogy aki iszik, az nem szurkoló. Kormányunk is elolvasta, hogy mit írtak a brit tudósok, ezért engedélyezi a futballmeccseket. Koncertet nem lehet rendezni, mert az ivásba torkollik, aztán megnézheti magát, aki oda téved.

Nekem hihetel, aranyapám, minden koncert a berúgásról szól.

„Elmegy a kugli egy este berúgni, mer' /Ő az a kugli, ki nincs fából. /Hej, aki dolgozik, az meg is szomjazik, /Kugli fejében ez így van jól. /Ott a zsebében a munkabére, /És az az úr, akinek van pénze, /Körberajongja az éjszaka lánya, /És felszabadítja az öntudatát.”

Vágod, vazze’?

Vagy például: „Amíg a munka becsület dolga /Én tisztességgel megszomjazom /De amíg élek, bár rövid az élet, /Én vizet már nem iszom.”

Ezeket a szövegeket mind koncerten hallottam aranyapám, meccsen ilyet sohasem skandálnak. Ott másfajta rigmusok vannak divatban, alkoholról nincs szó bennük, igaz, hányni azoktól is lehet.

Kormányunk jól látja, hogy az igazi veszélyt a koncertlátogatók jelentik, mert majdnem olyan veszélyesek, mint egy főpolgármester. Az emberek azért mennek a koncertre, hogy berúgjanak. Ihatnának a kocsmában is, de a koncerten jobban csúszik a feles. Nem a kedvenc zenekaruk, énekesük miatt veszik meg a jegyet, hanem mert inni akarnak, mint állat.

Koncerten inni, majdnem olyan jó, mint futballmeccsen huhogni.

Megmondom őszintén, azt se bánom, ha bajom lesz belőle, de kikívánkozik belőlem: futballmeccsen én eddig kizárólag józan szurkolókkal találkoztam. Másfél méter távolságra egymástól, magyarul: social distance. És mindnek a kezében egy verseskötet volt, de az se volt ritka, hogy valaki Szerb Antal A világirodalom története című könyvét vitte magával. Saját szememmel láttam aranyapám, hogy vastagabb volt, mint A magyar irodalom története.

Így görbüjjek meg vazze, ha nem igaz.

Úgyhogy, nem is értem a zenészeket, miért hőbörögnek, amiért nem koncertezhetnek. Tetszettek volna futballistának lenni! Vagy elintézni, hogy Mészáros Lölő ne futballcsapatot vásároljon magának, hanem zenekart!

Akkor most koncertezhetnétek aranyapám, látástól mikulásig.