Applebaum: Orbán eszköze, az ország megosztása

HírKlikk 2021. május 10. 20:00 2021. máj. 10. 20:00

Anne Applebaum Pulitzer-díjas újságíró és történész szerint Orbán Viktor sikere azon alapszik, hogy alig van vele szemben ellenzék, illetve nincs szüksége koalíciós partnerekre. Hatalma érdekében módosította a választási törvényt, így elérte, hogy nem egészen 50 százalékkal is kétharmadot szerzett. Azon kívül ő és a közeli oligarchák szinte teljes egészében ellenőrzik a sajtót, hiszen az online média ebből a szempontból nem számít, azt ugyanis vidéken nem olvassák. Applebaum az osztrák konzervatív Die Pressének adott interjút.

Az előfizetők számára szabadon hozzáférhető interjúban az újságíró, történész kifejtette: Orbán  akárcsak Jarosław Kaczyński, fel akarja számolni a vele szemben álló erőket. Eszköze az ország megosztása. Ebben a migráció kérdésében sikerrel járt, a lengyeleknél a melegek elleni hadviselés hatott.

 Az ellenzéknek olyan témákra kellene irányítani a figyelmet, amelyeknél megvan a többsége. Ilyen például Európa. Az EU-nak pedig retorzióként nem kellene felfüggesztenie egyik ország tagságát sem, mivel mindkét lakosság uniópárti. Ugyanakkor jobban a két kormány körmére kellene néznie a támogatások felhasználása kapcsán, véget kellene vetnie a visszaéléseknek. Orbán ugyanis ellopja a pénzt és a csókosoknak adja.

Ami Vlagyimir Putyint illeti, Applebaum szerint az elnök minden olyan erőt felkarol a földrészen, amely segíthet neki aláásni az európai egységet. Az ő szemében ugyanis fenyegetést jelent a szabad demokráciák szövetsége. Hiszen például az ukrán forradalom idején is a tüntetők uniós zászlók alatt a korrupció felszámolását követelték. Az ilyesmitől Moszkva fél. Joe Biden amerikai elnök ugyan nem hagy kétséget afelől, hogy mit gondol Oroszországról, de tárgyalni kíván mind Putyinnal, mind a kínai Hszi Csin-pinggel.

Applebaum szerint az európai külpolitika számára nem lenne rossz, ha Németországban zöld politikus lenne a következő kancellár, mert nagyon világos a párt világról alkotott képe, viszont Armin Laschetnek, a CDU jelöltjének nincs elképzelése e téren. A szakértő nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy a koronaválság következményei folytán vissza tudnak térni a jobboldali populisták, ha a hatalmon lévő kormányok nem tudnak eredményt felmutatni a gazdaságban, a jólétben, nem szervezik meg kielégítően a tömeges oltást. Ezért annyira fontos az európai újjáépítési program.

Applebaum úgy látja, hogy Trump három év múlva már nem fog csatasorba állni az elnökségért, és nem is tartja a markában saját pártját. Ám a republikánusok továbbra is építenek a politikus által gerjesztett elégedetlenségre, mert az pénzt hoz, és választási sikerhez segítheti őket. Maga az elnök viszont Applebaum szerint olyan benyomást kelt, mint aki kezdődő demenciával küszködik.