Aranyáron vette a maszkokat is a kormány

Zutyu 2021. március 21. 07:00 2021. márc. 21. 07:00

A Hírklikk által kikért szerződésekből kiderült, volt olyan cég, amelytől darabonként 156 forintért vett mezei sebészmaszkokat a kormány és majdnem ezer forintért FFP2-es maszkot. 

Februárban kiadta a Hírklikk adatigénylése után rekord lassúsággal a Covid-védekezéssel kapcsolatos szerződéseket a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A legnagyobb figyelem az elhibázott lélegeztetőgép beszerzéseken volt, de találtunk anomáliákat a maszk-beszerzések körül is. Megírtuk, hogy sok tízmillió maszkot vett például több mint 17 milliárd forintért a külügy a Gyömrői-sarok Projekt kft-től. Ettől a cégtől 17 dollárcentért vett sebészi maszkokat Szijjártó tárcája, illetve 44 cent és 1,8 dollár közti áron FFP2-es maszkokat.

Most ráleltünk a TBÉSZ Zrt. szerződéseire is. A cég hátteréről a hvg.hu októberben írt. Eszerint a cég fő tevékenysége az „egyéb speciális szaképítés", a gyógyszer, gyógyászati termék, illetve a ruházat, lábbeli nagykereskedelmét idén tavasszal jegyeztették be a tevékenységek közé. A cég egyik tulajdonosa (egy másik cégén keresztül) Lóki Géza, aki nem ismeretlen szereplő a minisztériumok környékén. Lóki a Mega-Logistic Zrt. egyik vezetője is, amely az Orbán-kormány előtt a honvédelmi tárca beszállítója is volt, majd 2010 után a Külügyminisztériummal szerződött külképviseletek felújítására.

A TBÉSZ Zrt. sebészi maszkokat és FFP2-es maszkokat szállított, egészen horribilis áron. A sebészi maszkok darabját 156 forintért, míg az FFP2-es maszkok darabját 944 forintért adták. A sebészeti maszk még az első hullám maszk-hiányos napjaiban is beszerezhető volt 156 forintért még akkor is, ha csak egyet akart belőle az ember, így különösen megdöbbentő, hogy tízmilliós tételnél is ennyit kért TBÉSZ Zrt. Az FFP-es maszkokért kért majdnem ezer forint még annak figyelembevételével is óriási összeg, hogy a szerződés 2020. április végén köttetett. Most van olyan webshop, ahol kevesebb mint 200 forintért lehet már kisebb tételben is ilyen maszkot vásárolni.

Azt nem lehet pontosan nyomon követni a kiadott szerződésekből, hogy pontosan hány darab maszkot is szállítottak, mert a kiadott szerződés alapján úgy tűnik, mintha 9 millió sebészeti maszkot és 600 ezer FFP-es maszkot szállítottak volna 3 milliárd 686 millió 928 ezer forintért, de egy másik szerződésösszesítőn ennél nagyobb összeg, 4 milliárd 682 millió 398 ezer 560 forint szerepel. Hogy mennyi maszkot szállítottak ezért a pénzért valójában, arra onnan lehet következtetni, hogy Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő adatigénylésére Szijjártó Péter minisztériuma azt állította, 20,6 millió darab maszkot szállítottak le.