Arcfelismerő rendszerrel ellátott térfigyelő kamerákról is megállapodhatott Orbán a kínaiakkal

HírKlikk 2024. május 23. 19:10 2024. máj. 23. 19:10

A VSquare információi szerint a Magyarország és Kína közötti megállapodások része lehet az is, hogy Kína fejlesztette MI-funkciókkal ellátott, akár arcfelismerő szoftverrel is felszerelt térfigyelő kamerákat telepíthet magyar területre.

Az oknyomozó portál szerint ez még akkor is aggodalmat kelthet Magyarország szövetségesei között, ha az intézkedés célja elsősorban a kínai cégek, beruházások és személyek megfigyelése. A lap szerint félő, hogy a nyugati szankciók alá eső kínai vállalatok is érintettek lehetnek a rendszer kialakításában, amely bonyodalmat okozhat Magyarország és a NATO kapcsolatában.

A VSquare megkereste a kormányt, amely nem kommentálta az értesülést, ehelyett a rendőrséghez irányította át a lapot, ott közölték, hogy a kínai rendőrök önállóan semmilyen intézkedésre vagy nyomozásra nem lesznek jogosultak. A térfigyelő kamerákkal és a mesterséges intelligenciával használatos kérdésekre nem érkezett válasz – számolt be róla a HVG.

Az már márciusban kiderült, hogy kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon. Akkor a Belügyminisztérium azt közölte, hogy a megállapodás a kínai turisták által látogatott helyszíneket érinti. Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatása során a két ország vezetői további együttműködéseket jelentettek be, többek között a nukleáris energia területén is.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom