Arra kérik Orbánt a kárpátaljai magyarok, ne akadályozza Ukrajna EU-csatlakozását

HírKlikk 2023. december 12. 06:25 2023. dec. 12. 06:25

Nyílt levéllel fordultak Orbán Viktorhoz és az Európai Tanács elnökéhez a kárpátaljai magyarok képviselői annak érdekében, hogy a magyar miniszterelnök és Charles Michel tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy támogassák Ukrajna EU-csatlakozásról szóló tárgyalásainak megkezdését, amiről a december 14-15-i EU-csúcson születhetne pozitív döntés, ám a magyar kormány egyelőre elutasítja azt.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) által a Facebookon ukránul és magyarul is közölt nyílt levél reakció a magyar kormány nyilatkozataira, amelyek egyértelműen elutasítják, hogy Ukrajna időpontot kapjon a tárgyalások megkezdésére. Hosszú folyamatról van szó, Ukrajna tagsága így is évtizedes távlatban lenne, így az a veszély nem fenyeget, hogy Ukrajna felkészületlenül válna a közösség tagjává – írja a Telex.

A levél kiemeli, hogy Ukrajna fontos lépést tett a kisebbségi törvény módosításával, biztosítva a magyar nyelvű oktatás megőrzését. A törvény elfogadásáig ennek hiánya volt a magyar kormány legfontosabb kifogása Ukrajnával szemben. A kárpátaljai magyar közösség képviselői jelezték, hogy az elfogadott törvényt ők maguk is támogatják.

Az aláírók: Babják Zoltán, Beregszász polgármestere; Petei Judit, Kárpátalja kormányzójának egyik helyettese; Rezes Károly, Kárpátaljai Megyei Tanács magyar frakciójának képviselője; Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) ügyvezető igazgatója és Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom