Arról rajzol, ami az embereket foglalkoztatja

HírKlikk 2023. december 22. 18:10 2023. dec. 22. 18:10

Pápai Gábor karikatúra-művészt már évtizedek óta ismerhetik az olvasók. A hajdani Népszabadságban kezdett, de már több mint húsz éve a Népszavában, újabban pedig a Ludas Mátyásban jelennek meg alkotásai. Minderről a KlikkTV Tíz című műsorában mesélt Bolgár Györgynek. 

Pályáját 1989-ben, a régi rendszer végnapjaiban kezdte, amikor például Grósz Károlynak és társainak kipellengérezése volt napirenden. Az idők változásával módosultak a témák és a személyek, de a lényeg maradt: hangot, pontosabban képet adni annak, ami az embereket foglalkoztatja. Tapasztalatai szerint Orbán Viktor és társainak bírálata a legnépszerűbb közönségének körében. Még akkor is, ha Orbánra a gúnyrajzok aligha hatnak. „Megengedheti magának, hogy ne törődjön a bírálatokkal” – mondta Pápai, aki tudja: a rendszer profi politikusai pontosan mérik, mi és milyen mértékben lehet káros számukra – de a karikatúra miatt – szerencsére – eddig csak alacsonyabb szinten háborodtak fel az érintettek. Igaz: „ha beindul az Alkotmányvédelmi Hivatal, ismét szükség lehet a régi tudásra, hogy a sorok között üzenjünk” – tette hozzá.

Pápai sajnálatosnak tartja, hogy alig van már napilap, ahol rajzok megjelenhetnek, de a gondolat nem az üzenethordozón múlik: a műveket az internetre lehet menteni, ahol – blogjában – az ő alkotásai is hozzáférhetők. A lényeg, hogy működjék a társadalom önvédelmi mechanizmusa, amelynek a karikatúra is fontos része – vallja Pápai Gábor.

A KlikkTV Tíz című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom