Át kell törnünk a kommunikációs elszigeteltséget

Vásárhelyi Mária 2021. április 15. 15:10 2021. ápr. 15. 15:10

Igazán kijózanító a Medián ma közölt közvélemény-kutatása. Azzal szembesít mindannyiunkat, hogy mennyire más valóságban élnek azok, akik megpróbálnak több forrásból tájékozódni, és azok, akik kizárólag a kormánypárti médiából szerzik a világról alkotott ismereteiket. Hogy a lassan kiteljesedő kormánypárti tájékoztatási monopólium milyen hatásosan tud hazugságokon és elhallgatásokon alapuló alternatív valóságot konstruálni a közönség fejében.

A kutatásban feltett kérdésekre adott válaszokból egyértelműen kiderül, hogy a kormánypárti és bizonytalan szavazók, sőt, az ellenzékiek egyharmada is inkább elégedett, mint elégedetlen a kormány járványkezelésével. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a többségnek fogalma sincs a valós helyzetről. Ez abból derül ki leginkább, hogy a felnőtt népesség 36 százaléka úgy tudja, hogy Magyarországon más országokkal összehasonlítva jól alakul a halálozások aránya, 14 százalék pedig be is vallja, hogy nem tudja, hogyan állunk a halálozás kérdésében.

Miközben hetek óta lakosságarányosan nálunk hal meg a legtöbb ember Covidban és összességében is mi vagyunk az egyik ország, ahol a legdrámaibban alakul a járványhelyzet. Csakhogy erről a kormánypárti médiában egy szó sem hangzik el. Ahogyan a kórházakban uralkodó katasztrófa-helyzetről és arról sem, hogy míg nálunk a lélegeztetőgépen lévők 80-90 százaléka hal meg, ugyanez az arány Európában 30-40 százalék. Arról viszont, hogy az oltások területén jól állunk, lényegében mindenki tud, mivel a médiapiac 90 százalékát uraló kormánypropaganda reggeltől-estig ezt harsogja.

Nem azért gondolkodnak így az emberek, mert gonoszok vagy részvétlenek, hanem mert nem ismerik a tényeket. Fogalmuk sincs arról, hogy más országokban mennyit segít az állam a járvány elleni védekezésben, hogyan tájékoztatják máshol a lakosságot. Az emberek döntő többsége nem beszél idegen nyelvet és most, a karantén idején, sokkal kevesebb emberrel érintkezik, mint korábban. Így csaknem teljesen ki van szolgáltatva a propaganda-médiának.

Azt gondolom, hogy a jövő évi választás szempontjából ez a legkeményebb társadalmi tény. Ha az ellenzéki pártoknak és nekünk, ellenzéki szavazóknak nem sikerül áttörnünk ezt a kommunikációs elszigeteltséget, akkor nincs esély a győzelemre. Ehhez lenne szükség innovációra, mert a parlamenti felszólalások, a sajtótájékoztatók sőt, a közösségi média sem tudja áttörni ezt a falat.