Átláthatatlanság miatt indított eljárást Péterfalvi Attila a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen

HírKlikk 2024. július 4. 10:30 2024. júl. 4. 10:30

Átláthatósági hatósági eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben – tudta meg a 24.hu.

A bejelentést, amely alapján a NAIH eljárást indított, a 24.hu egy olvasója tette azért, mert sérelmezte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem tett eleget az adatszolgáltatási és átláthatósági kötelezettségeinek, mivel a Központi Információs Közadat-nyilvántartásban nem tette közzé az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseit, támogatásait vagy kifizetéseit.

A NAIH akár 50 millió forintra is bírságolhatja a hivatalt, ha 15 napon belül ennek nem tesznek eleget. Remélhetőleg azért a NAIH eljárása elég lesz ehhez – írta a lap olvasója, akit Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke arról tájékoztatott, hogy a bejelentését megvizsgálva, a hatóság hivatalból átláthatósági hatósági eljárást indított a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben.

A 24.hu emlékeztet: még május végén fordultak a NAIH-hoz a február 1-jén létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal átláthatatlan működése miatt. Több mint négy hónapig ugyanis úgy működött a hivatal, hogy nem volt honlapja, nyilvános telefonos elérhetősége, nem lehetett tudni, hányan dolgoznak ott, továbbá azt sem, hogy kik a vezetői, leszámítva a miniszterelnök javaslatára kinevezett, ötmilliós fizetést bezsebelő Lánczi Tamás elnököt.

A hivatal elérhetetlensége és titokzatos működése azért is volt abszurd, mert a Szuverenitásvédelmi Hivatalt a hivatalos indoklás szerint azért hozták létre, hogy transzparenssé tegye a különféle szervezetek magyarországi tevékenységét.

Azt követően, hogy a 24.hu érdeklődött az adatvédelmi hatóságnál, több közérdekű adatot is közzétett a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amelynek végül honlapja is lett. A hatóság 2024. június 10-én észlelte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal saját honlapját elindította, amelyen a közérdekű adatok menüpont alatt tekinthető meg a központi államigazgatási szerv általános közzétételi listája – írta akkor az adatvédelmi hatóság vezetője, megindokolva, hogy miért nem kell eljárni a hivatallal szemben.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom