Az alig 5 ezer forintért vett teszteket adja hatósági áron a kormány

HírKlikk 2020. szeptember 24. 09:50 2020. szept. 24. 09:50

Összesen több mint 2 millió Covid-tesztet vett a magyar állam ezen az áron.

Közérdekű adatigényléssel fordult a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumhoz (KKM) Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, hogy megtudja, mely cégektől és milyen összegben szerzett be a magyar állam koronavírus-teszteket. Az eredményről Facebook-oldalán számolt be.

„A KKM tájékoztatása szerint 2.043.280 darab tesztet szerzett be a kormány a következő cégektől: Pro Concept Kft., GR Technologies, Clinomix Inc., Speciál99 Külkereskedelmi Kft., Primer Design Ltd. A beszerzések ellenértéke mindösszesen 9.580.639.177.- forint volt, vagyis egy teszt ára nagyjából 4700 forintra jött ki. Van olyan vállalkozás ezek között, amely a cégadatai szerint, alapvetően ingatlanértékesítéssel foglalkozik, egy másik pedig az Orbán-kormánynak fontos azeri ügyekben tűnt fel” – írja az EP-képviselő.

Arra nem derült fény, hogy az így beszerzett teszteket értékesítették-e magáncégeknek is, mert a minisztérium szerint, erre „közérdekű adat még nem keletkezett”.

„Már az is eleve kérdéseket vet fel, hogy miért nem az egészségügyért felelős tárca intézi az egészségügyi beszerzéseket, az pedig egy ilyen súlyos járványhelyzetben különösen problémás, hogy a sokmilliárd forintnyi közpénzből történő vásárlások nem a teljes és proaktív transzparencia mellett zajlanak, ráadásul mind anyagi, mind pedig szakmai alapon kérdéseket vetnek fel” – írja Ujhelyi Facebook-posztjában.