Az alumínium edények tisztítása

HírKlikk 2019. január 22. 19:15 2019. jan. 22. 19:15

A háztartási praktikákat elleshettük egykoron szüleinktől, nagyszüleinktől, akik a rendszerváltás előtt sokszor ügyesen megoldották egy-egy edényük tisztítását.

Akkoriban nagyon korlátozottan lehetett jó tisztítószereket kapni, de egyik ilyen volt, a ma is méltán népszerű Ultra por. Ha netalán nincs otthon más, akkor viszont érdemesebb a házi praktikákat alkalmazni, ahogy ezt elődeink is tették évtizedeken keresztül. Lássuk hogyan!

Alumínium edények

Az alumínium edényeket körültekintően kell használni, a használatból eredő szennyeződéseket pedig nem mindegy, hogy hogyan távolítjuk el. Fontos, hogy hangsúlyozzuk, hogy kerüljük az erős súrolást, mert ezzel eltávolítjuk a már kialakult oxidatív védőréteget az edény faláról. Ez az oxidatív réteg védi meg edényünket, hogy az alumínium részecskéi kiváljanak főzés közben.

Érdemes tudni, hogy a kioldott alumínium 99%-ban nem kötődik meg a szervezetben, így bizonyítottan nem okoz pl.: Alzheimer kórt (a közhiedelemmel ellentétben). A tisztítás során a másik, amire figyeljünk, hogy kerüljük el az erősen savas és lúgos közegeket, sőt, még ezek tárolása is szigorúan tilos az alumínium edények esetében!

Az alumínium edények tisztítása házilag

Az alumíniumból készült edényeinket a tartós használat során kifakítja a hő, a sok mosogatás, nyomot hagynak rajta a makacsabb szennyeződések, zsiradékok, de még az ujjunk zsíros lenyomata is megtalálható rajtuk. A gyengéd tisztítással újra csillogóvá varázsolhatjuk alumínium edényeinket, de nem mindegy mivel. Ha ismerjük a tisztítás helyes módját, új külsőt lehet nekik varázsolni, akármennyire is leharcoltnak tűnnek a rendszeres használatból kifolyólag.

Az alumínium mosogatók tisztítására érdemes házilag készített szert használni. Mire lesz szükségünk?

Só, Citrom, Mosogatószer (ami otthon fellelhető), Szivacs, Papírtörlő

A mosogatószerrel takarítsuk le a mosogatót, hogy a nagyobb szennyeződésektől megszabaduljunk. Majd a sóba mártsuk a felvágott fél citromot és dörgöljük át a mosogatót, ahol elérjük. Ahol nem, oda szórhatunk egy kis sót, pár csepp citromlevet és az ujjunkkal dörzsöljük át. Érdemes mosogatókesztyűt használni a művelethez. Amikor végeztünk, puha papírtörlővel töröljük tisztára a mosogatótálcát. Ez azért fontos, mert a fentebb leírtak értelmében, nem jó, ha a vegyszer (még ha házi is) sokáig kezeli az alumíniumot.

Az alumínium edények, kávé- és teafőző tisztításához szintén érdemes házi keveréket használni. Ez kíméletesebb, mint a legtöbb vegyszeres tisztító és nem utolsó sorban olcsóbb is. Egy enyhén savas közeget hozunk létre:

víz, citromlé vagy ecet, súrolópárna (műanyagot érdemes használni, a fém dörzsi roncsolhatja az alumíniumot).

Miután elmosogattuk az edényt és eltávolítottuk az ételmaradékokat, a citrom és víz keverékével töltsük fel az edényünket a tűzhelyen, és forraljuk fel. A forrás után 10 perccel kapcsoljuk le a tüzet. Miután lehűlt az edényben lévő citromos víz, kezdhetjük a gyengéd súrolást. Kicsi erőfeszítés árán le fog jönni a makacsabb zsírfolt is!

Ha az edény külsejét is szeretnénk szépen csillogóvá varázsolni, érdemes gyengédebb fényezőt használni, amit egy papírtörlő segítségével polírozhatunk, ezáltal fényesebb külsőt kaphat a régi alumínium edényünk.

Forrás: Hírklikk