Az amerikai kongresszus beidézte négy techóriás vezetőjét

HírKlikk 2020. július 2. 19:30 2020. júl. 2. 19:30

Az amerikai kongresszus egy trösztellenes meghallgatásra hívta a Facebook, az Amazon, a Google és az Apple vezetőjét. Július második felében kell megjelenniük.

Ez lesz az első alkalom, amikor a négy nagy cég vezetője a bizottság elé áll. Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Tim Cook és Jeff Bezos személyesen jelenik majd meg, hogy válaszoljanak a képviselők kérdéseire. 

Mark Zuckerberg, Sundar Pichai és Tim Cook már gyakorlottak a Kongresszusi meghallgatásokban, de Jeff Bezos az Amazontól még soha nem állt ki a kongresszus elé.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma például arra kíváncsi, hogyan működik együtt az Apple a fejlesztőkkel. Az Apple-t nemcsak az Egyesült Államokban, de az EU-ban is monopóliumellenes eljárásban vizsgálják, ott is az App Store lesz a téma, és az Apple Pay. 

A Kongresszus igazságügyi bizottságának vezetője egy januári interjúban azt mondta, hogy világos számára, a digitális piac nem működik megfelelően és nem elég erős a verseny. Szerinte a hatékony jogszabályok erősíthetnék a versenyt és teret adnának új startupok felemelkedésének.

Az amerikai igazságügyi minisztérium pert fontolgat a Google ellen versenykorlátozó magatartása miatt, a szövetségi kereskedelmi bizottság pedig a Facebookot vizsgálja. Az Amazon és az Apple ellen szintén voltak versenyhatósági vizsgálatok már az Egyesült Államokban és külföldön is.

Mark Zuckerberg tavaly szeptemberben az internet szabályozásáról tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel.

Forrás: Portfolio