Az árvíz miatt sokkal többen kötöttek lakásbiztosítást szeptember 2. hetében

HírKlikk 2024. szeptember 21. 19:30 2024. szept. 21. 19:30

Szeptember második hetében 42 százalékkal több lakásbiztosítást kötöttek a Netrisknél, mint ugyanazon hónap első nyolc napjában. Ez egyértelműen az árvíznek tudható be. A rendkívüli időjárási események idején amúgy is mindig megugrik a biztosításkötések száma.

A Piac és Profit ismerteti a Netrisk összeállítását, amiből a többi között nem csak az adatokról, hanem arról is olvashatunk, hogy miért kiemelten fontos nem csak a védekezés, de a megelőzés is az extrém időjárás esetén. Az ingatlanbiztosítások általában tartalmaznak alapfedezetet árvízkárokra, de érdemes kiegészítő biztosításokat is kötni ingóságok és egyéb eszközök védelmére – tanácsolják a szakértők. 

A Netrisknél szeptember második hetében 42 százalékkal több lakásbiztosítás kötöttek, mint a hónap első nyolc napjában. Ezen belül a családi házakra kötött biztosítások a megkötött lakásbiztosítások 59 százalékát tették ki, szemben az egy héttel korábbi 54 százalékkal, míg a lakásoké ezzel párhuzamosan 37 százalékról 32 százalékra csökkent. 

"Az árterületen – tehát gáttal nem védett területeken – keletkezett károk, valamint a talajvíz vagy belvíz okozta károk általában nem tartoznak ebbe a kategóriába” – hívta fel a figyelmet a Netrisk. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az ártérben épült vagyontárgyakra, valamint a belvízkárokra a biztosítók jellemzően nem nyújtanak fedezetet. 

Az árvízhez kapcsolódó káresemények több formában is előfordulhatnak. A leggyakoribbak közé tartozik a beázás, amely heves esőzések során történik, és az épület szerkezeti részeinek átnedvesedéséhez vezethet. Az árvíz okozta közvetlen vízkárok szintén komoly anyagi terheket jelentenek, csakúgy, mint egy esetleges csőtörésből eredő káresemények. Az árvíz következtében áramkimaradások is előfordulhatnak, amelyek további károkat okozhatnak, például a fagyasztók vagy egyéb elektromos berendezések meghibásodása révén. 

Besnyő Márton hozzátette, hogy az ingatlanbiztosítások alapfedezete jellemzően tartalmazza az árvízkárokra vonatkozó fedezetet, de célszerű további kiegészítő biztosításokat is kötni. Például egy ingóságbiztosítás kiterjedhet az épületben található személyes tárgyak védelmére is, hiszen árvíz esetén nem csak az épület szerkezete, hanem az ingóságok is jelentős károkat szenvedhetnek. A lakásbiztosítások egy része például eleve fedezetet nyújt az áramkimaradásból származó károkra, például a fagyasztóban lévő, az áramszünet miatt megromló élelmiszerek pótlására, de vannak olyan biztosítók, ahol erre külön kiegészítő biztosítás kell kötni.

Érdemes megnézni, mire szól a mostani lakásbiztosítás

A biztosítás megkötésekor figyelni kell az úgynevezett várakozási időre is, amely bizonyos esetekben, például árvíz esetén, akár 15-30 nap is lehet, mielőtt a biztosítás érvénybe lép és fedezetet nyújtana a károkra.

Lényeges az is, hogy a tulajdonosoknak kármegelőzési kötelezettségük is van, amely azt jelenti, hogy minden lehetséges intézkedést meg kell tenniük a károk minimalizálása érdekében.

Forrás: piacesprofit.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom