Az autokraták közé sorolja Orbánt is a Los Angeles Times

HírKlikk 2020. január 17. 14:43 2020. jan. 17. 14:43

Erdogan, Putyin, Duterte – ebbe a társaságba, vagyis az autokraták közé sorolja a Los Angeles Times Orbán Viktort.

A Los Angeles Times véleménycikke szerint, az autokrácia Trump Amerikájában is megveti a lábát. Nem véletlenül dicséri az amerikai elnök rendszeresen azokat a nagy hatalmú vezetőket, akik ugyan választás útján kerültek pozíciójukba, de hivatalukkal visszaélve, aláásták a demokratikus intézményeket – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

Trump már csak néhány lépésre van az új típusú autokratától. Merthogy a tipikus autokrata forradalom vagy katonai puccs útján kerül hatalomra. Azonban manapság – lásd a török Erdogan elnököt, a magyar Orbán Viktort, az orosz Putyint és a Fülöp-szigeteki Rodrigo Dutertet – választások útján lettek az ország első számú vezetői, aztán azonban hatalmuk kiterjesztésére a demokratikus intézményeket áldozták be. Trumpnak pedig szemmel láthatóan, nagyon tetszenek ezek a módszerek.

A cikk szerint, már az amerikai alkotmányban sem lehet igazán bízni, mert ha Trump autokrata ösztöneire ráerősít a szenátus republikánus vezetője, akkor azon már az alkotmány sem segít. Ráadásul többségbe kerültek a konzervatív alkotmánybírák is, amit az orbáni igazságügyi rendszerrel vet egybe a szerző, s emellett az orbáni autokrácia második lába a média.

A cikk a Trump elleni impeachment helyzetet elemzi, miszerint simán megúszhatja az elnök, nem találják majd bűnösnek az adott autokratikus rendszerben. A kérdés: vajon az amerikaiak időben ráébrednek arra, mi zajlik, vagy már most is késő?

Forrás: Klubrádió