Az egészségügyi államtitkár szerint ha rajta múlna, lenne államosítás

HírKlikk 2023. szeptember 14. 09:55 2023. szept. 14. 09:55

„Ma olyan magasak az orvosbérek, hogy meghaladják a nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosát, ekkora luxust nem engedhet meg a költségvetés magának, hogy hat órás munkáért nyolc órás munkabért fizessen az orvosoknak” – fogalmazott Takács Péter egészségügyi államtitkár.

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség konferenciát tartott Balatonalmádiban, amiről a Népszava számolt be – írja az rtl.hu. Az államtitkár egy nyári kormányzati döntéssel kapcsolatban nyilatkozott, amely az addigi hat órás munkaidőt nyolc órára növelte, ami a lap szerint tovább tizedelheti a szakorvosok számát a rendelőkben.  

Tóth Tibor, a szakmai szövetség alelnöke azt kérte, hogy ne szüntessék meg a rendelőkben a jelenlegi hat órás rendelési időt, és könnyítsenek a nyugdíjas orvosok visszafoglalkoztatásán. Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke pedig arról beszélt: ha az államosítás eddig el is maradt, az önkormányzati választások után erre sor kerülhet, de a kórházakhoz való szorosabb integrációnak sem örülnének az önálló szakrendelők.

Ha rajtam múlna, lenne államosítás – mondta Takács Péter. Hozzátette, a kormány ugyanakkor nem szeretné, és „tudomásul vette, hogy nem nyerhet mindig”. Mint mondta, egy-egy településen a járóbeteg ellátást nem az ott élők igényeihez igazítják, hanem ahhoz, hogy éppen milyen ellátáshoz sikerült orvost vagy egyéb erőforrást szerezni.

Tessék tudomásul venni, hogy a magasabb fizetéshez magasabb elvárások társulnak – fejtette ki az egészségügyi államtitkár a hat órás szakrendelői munka eltörlésével kapcsolatban. Mint jelezte, a jövőben nagyobb kontrollja lesz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak a szakrendelőkben.

A fórumon Szánti Istvánné, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara járóbeteg szakellátásért felelős vezetője beszámolt felmérésükről, amely szerint a válaszadó 56 intézmény majdnem felénél romlott a rendelőbe érkezők ellátása. A szakdolgozók több mint fele nehezményezi, hogy kevés a fizetésük, hiába a 18 százalékos emelés.