Van pár kivétel, de a kórházi épületek egyre inkább alkalmatlanná válnak a gyógyításra

HírKlikk 2024. szeptember 24. 08:00 2024. szept. 24. 08:00

Dr. Szelényi Zoltán traumatológus főorvos és orvos-közgazdász, az MSZP egészségügyi kabinetjének vezetője szerint a kórházak rossz műszaki állapota már a betegek gyógyulásának útjában áll.

Az egészségügyért felelős szaktárcának az államtitkára által nyilvánosságra hozott adatok szerint idén július 23. és augusztus 28. között 191 műtétet kellett elhalasztani a klímaberendezések meghibásodása miatt – állítja az MSZP politikusa. 

Mint közleményében írta: a megfelelő hőmérséklet biztosítása alapfeltétele annak, hogy egy műtétet végre lehessen hajtani, hiszen 25 fokos hőmérséklet felett jelentősen nő a fertőzés kockázata. Az volna az elvárható minimum a kormánytól, hogy amennyiben a kórtermekben és az egészségügyi intézmények egyéb helyiségeiben nem tudják a kellő hőmérsékletet garantálni a nyári nagy melegben, legalább arra biztosítsanak kellő forrást, hogy a műtőkben legyen működőképes klímaberendezés. 

Sajnos a kórházak jelentős részében meglehetősen rossz a klímák állapota. Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy műtéteknek kell elmaradniuk amiatt, mert a kormányzat nem biztosít kellő forrást a helyzet megoldására. 

„A légkondicionálók kérdése azonban csak egy kis szelete a problémáknak. Általánosságban is elmondható, hogy az egészségügyben az épületállomány jelentős része igen rossz állapotban van. Néhány kivételtől eltekintve, a kórházak, valamint az egészségügyi intézmények helyszínéül szolgáló épületek egyre inkább alkalmatlanná válnak arra, hogy a gyógyulást szolgálják."

Az egymást követő Orbán-kormányoknak 14 éve lett volna arra, hogy a kórházakra és rendelőintézetekre vonatkozó átfogó felújítási programba fogjanak bele, továbbá új létesítményeket építsenek. A jelenleg is regnáló hatalom azonban semmi érdemlegeset nem tud felmutatni ezen a téren.

Az MSZP szerint itt az ideje, hogy a kormány végre érdemi forrásokat biztosítson az egészségügy átfogó reformjához! – érvelt dr. Szelényi Zoltán traumatológus főorvos, az MSZP egészségügyi kabinetjének vezetője.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom