Az éj leple alatt nyújtotta be a Fidesz a Lex Dézsit

Csanádi Dávid 2020. február 19. 13:25 2020. feb. 19. 13:25

Készen áll a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi, hogy a győri polgármester a város vezetése mellett orvos is legyen. Már csak meg kell szavaznia a parlamentnek, de az eredmény aligha kérdéses.

Dézsi Csaba András kedvéért módosítják az önkormányzatokról szóló törvényt a kormánypártok. A kedd éjjel benyújtott törvényjavaslat lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben a 3000 főt meghaladó települések polgármesterei egészségügyi tevékenységet is végezhessenek.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 72. §-ának második bekezdése a jövőben így fog szólni.

„A 3000 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere a) a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, b) a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, valamint c) az egészségügyi tevékenység végzésére irányuló jogviszony – ide nem értve az egészségügyi alapellátásban végzett tevékenységet – kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja.”

Nem Dézsi lesz az első győri polgármester, aki miatt törvényt módosítanak, hiszen éppen elődje, a korrupciógyanús szálakat is felfedő szexbotránya miatt lemondott Borkai Zsolt is csak ilyen áron válhatott polgármesterré.

A második bekezdés jelenlegi szövege, amiben szó sem esik egészségügyi tevékenységről

„ A 3000 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere – a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével – egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja.”

Amikor Kövér László januárban bejelentette, hogy Dézsi Csaba András polgármesterként is folytatni fogja kardiológusi munkáját, Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese írásbeli kérdéssel fordult Varga Judit igazságügyi miniszterhez. A szocialista képviselő a kérdésekhez írt bevezetőben felhívja a figyelmet arra, hogy Borkai Zsolt esetén kívül, többször is alakították már úgy a törvényeket, hogy azok a kormánypárti politikusok érdekeit képviseljék – ilyen volt például Rácz Zsófia helyettes államtitkári vagy Szapáry György nagyköveti kinevezését lehetővé tévő törvénymódosítás.

Harangozó konkrétan azt kérdezte Varga Judittól, hogy „Valóban módosítják-e a szükséges jogszabályokat annak érdekében, hogy dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere megtarthassa osztályvezető főorvosi állását?”, valamint „Igazságügyi miniszterként elfogadhatónak tartja-e, hogy Magyarországon a jogszabályok alkalmazkodnak a kormánypárti politikusokhoz, nem pedig fordítva?”.

Az miniszter nevében Völner Pál államtitkár felelt a kérdésekre, részletesen bemutatva a jelenleg érvényes szabályozást, és közölve, hogy Dézsi Csaba András esetében kiemelkedő társadalmi érdek is egyben, hogy továbbra is segíteni tudja a betegek gyógyulását. Völner jelezte továbbá, hogy a törvénymódosítás parlamenti vitája során, mindenki elmondhatja majd a véleményét.

A Varga Judit véleményére irányuló kérdésre nem kapott választ a szocialista frakcióvezető-helyettes.

Szinte bizonyos tehát, hogy dr. Dézsi Csaba András egyszerre láthatja majd el a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban betöltött osztályvezető főorvosi és győri polgármesteri munkáját.