Az ellenzék egy része már közölte: nem vesz részt a Fidesz javaslatának szavazásán

HírKlikk 2020. július 14. 15:14 2020. júl. 14. 15:14

Az Európai Unió helyreállítási csomagjának elfogadását feltételekhez kötő fideszes javaslat szavazásán sem az MSZP, sem a Párbeszéd nem vesz részt. A parlamenti vita még tart, valószínű, hogy ezt még mások is bejelentik.

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka azt mondta, amennyiben a kormány nem alkalmas arra, hogy a jogállamisági feltételeknek megfelelően, korrupció-mentesen ossza szét az uniós támogatásokat, akkor azokat közvetlenül kell eljuttatni a magyar vállalatoknak, önkormányzatoknak, civileknek és állampolgároknak.

Szólt arról is, szívesen vennék, ha a kabinet az ország határain belül is alkalmazná azt, a javaslatban megjelenő elvet, hogy a gazdagabbak ne kapjanak több forrást a szegényeknél.

A szocialista politikus jelezte, a Fidesz saját választóit is elárulja ezzel a javaslatával, ezért annak szavazásán nem vesznek részt.

Korábban Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a parlament arról a „zsarolólevélről" szavaz, amit a Fidesz el akar vinni az Európai Tanács ülésére. Ez a szavazás nem egy valódi aktus, hanem „Orbán Viktor tárgyalási pozícióinak építgetése". A Párbeszéd nem vesz részt a kormánypárti javaslat szavazásán.

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója azt mondta, hogy az uniós javaslat jogállamisági mechanizmusa egy antikorrupciós csomagnak tekinthető, az, hogy a Fidesz ennek ellenáll, egy beismerés.

Mint arról már beszámoltunk, Kövér László házelnök a kormánypárti javaslatot ismertetve, azt mondta, hogy nem támogatják a IV. Német-Római Szent Birodalom létrehozását

Forrás: MTI