Az ellenzéki politikusok közül bárki jobb lenne Orbán Viktornál

Kardos Ernő 2020. április 27. 09:55 2020. ápr. 27. 09:55

Máris javában tart a vita, hogy legyőzhető-e 2022-es parlamenti választáson a Fidesz, vagy sem? Az egyik legismertebb kampányguru, Bruck Gábor nemrég felvetette, hogy Orbán Viktor nem tud választást nyerni. A kormányfő hiába igyekezett korlátlan időre teljhatalmat szerezni, egy közepesen felkészült, de jól szervezett ellenzékkel szemben, a Fidesznek azonban nincs esélye. A Népszavában megjelent írásra a lapban reagált Szegő Péter, aki viszont úgy látja, hogy miután Magyarországon ma fasiszta diktatúra van, ezért a Fidesz legyőzhetetlen, a diktátorok ritkán szoktak választásokon elbukni. Vagy ha mégis az ellenzék látszana erősebbnek, akkor a kormány – totális hatalmának birtokában – elcsalná a választást. A két év múlva esedékes választás esélyeiről Bozóki András politikatudóst, a CEU professzorát kérdeztük.

– A felhatalmazási törvény révén – két évvel a választások előtt – totális hatalomhoz jutott a Fidesz. Nem tartja optimista állításnak, hogy a Fidesz legyőzhető?

– Szabad választáson biztosan legyőzhető lenne, ámbár a következő bizonyosan nem lesz szabad. Sőt, már a 2018-asra sem mondhattuk, hogy szabad lett volna. 2022-ben továbbra is olyan választásra kell felkészülni, amely a Fidesz számára biztosít előnyöket. Ennek ellenére, a 2019 őszi tapasztalatok alapján, azt mondom, hogy Orbán Viktort egy félig szabad választáson le lehet győzni.

– Komolyan gondolja, hogy a Fidesz diktatórikusnak tartott uralma szavazatokkal megbuktatható?

– A jelenlegi felhatalmazási törvény alapján, egyetlen választást sem lehet tartani Magyarországon. Ha visszaáll a korábbi hibrid rezsim – ami azt jelenti, hogy se nem demokrácia, se nem diktatúra – akkor az ellenzéki összefogás győzhet.  Mivel 2018-ban még nem fogtak össze teljes mértékben az ellenzéki erők, ennek erejét országos választáson még nem sikerült tesztelni.

– Nem tekinthető megfelelő tesztnek az, hogy az önkormányzati választáson sok vidéki és fővárosi önkormányzatot megszerzett az ellenzék?

– A tavalyi önkormányzati választásokon elért ellenzéki győzelmek nem azt bizonyították, hogy Magyarországon demokrácia lett volna, hanem azt, hogy nem volt diktatúra. Hibrid rendszerben a városokban nyerhet önkormányzati választást az ellenzék. Törökország legfontosabb városában, Isztambulban, az ellenzék jelöltje lett a főpolgármester. Ugyanez történt Budapesten és Varsóban is.

– A kérdés tehát az, hogy úgynevezett hibrid rendszerben győzhet-e országos választást az ellenzék?

– Ha sikerül elérni, hogy minden körzetben egy ellenzéki álljon szemben egy kormánypártival, akkor természetesen győzhet az ellenzék, ugyanis jó ideje már több ellenzéki szavazó van, mint rezsimbarát. Bruck Gábor is erre a tényre építi állítását, amely szerint összefogás esetén, 2022-ben Orbán Viktor legyőzhető. Ezzel az állítással magam is egyetértek, még akkor is, ha a választás nem lesz szabad. Az ellenzéki pártok már korábban is kormányra kerülhettek volna. Ehhez nem a szavazói támogatás hiányzott, hanem az összefogás.

– Viszont a Fidesz azóta korlátlan idejű teljhatalmat szerzett, ami azok állítását erősíti, akik szerint ma már diktatúra van, s a diktátor szavazatok útján aligha váltható le.

– Valóban, mára teljesen új helyzet alakult ki, hisz' nemrég megszületett a felhatalmazási törvény, amely minden hatalmat – nem a szovjeteknek – hanem Orbán Viktornak adott át, s erre semmilyen határidőt nem szabott. Ha valakinek korlátlan időre van korlátlan hatalma, az már diktatúra, mert a vezető uralmát semmi nem korlátozza. Még akkor is diktatúra, ha néhány hónap múlva, a kormányfő lemond a rendeleti kormányzásról és visszaadja a hatalmat a parlamentnek.

– Azt persze nem tudjuk, csak érezzük, hogy a Fidesz a felhatalmazási törvény révén, minden eddiginél jobban magához ragadja a hatalmat, vagy gyengíti az ellenzéket.

– Igen, ezt szolgálná a pártoknak járó pénzek felére csökkentése, ami ugyan a Fideszt is érinti, de valójában az ellenzéket sújtja, hisz' ezeknek a pártoknak nincs más bevételi forrásuk. Viszont a kormány minden hirdetése a Fideszt erősíti. Az ellenzéket pedig gyengíti a megszámlálhatatlan kormányrendelet, amely pénzt von el az önkormányzatoktól.

– Meglepő volt Bruck Gábornak az a kijelentése, hogy az ellenzéki oldalon több olyan politikus van, aki képes úgy kormányozni, mint Orbán. Nem merész állítás ez?

– Nézze, a rendszerváltás előtt egy évvel Antall József nevét még a politizáló közvélemény sem ismerte. Antall először 1989 nyarán jelent meg a nemzeti kerekasztalnál és ’90 májusában már ő volt Magyarország miniszterelnöke. Az ismertség mai mértéke nem komoly akadály. Egyetértek Bruck állításával, hogy az ellenzéki politikusok közül bárki jobb lenne Orbán Viktornál. Leginkább azért, mert a miniszterelnökkel ellentétben, az új kormányfő elsődleges célja a demokrácia helyreállítása lenne.

– Vagyis azt mondja, hogy a korlátlan idejű teljhatalom azért megváltoztatja az ellenzéki győzelem esélyeit?

– Nem tudjuk, hogy a mai diktatórikus állapotot feloldja-e a kormányfő, és ha igen, mikor. Diktatúrában nem, de hibrid rendszerben a Fidesz legyőzhető. Feltételezhető, hogy a kormány még ez utóbbi esetben is további lépésekkel fogja nehezíteni az ellenzék dolgát a következő másfél évben. Nem tudhatjuk, hogy a jövőben mi változik. Azt látjuk, hogy a helyzet októberhez képest romlott, mert Orbán korlátlan hatalomra tett szert. Sőt, azóta az igazságügyi miniszter, Varga Judit, már említést tett arról, hogy a felhatalmazási törvénynek nem minden elemét akarják visszavonni a járvány után. Vagyis tovább szorongathatják az önkormányzatokat, elzárhatnak újabb pénzeket, amelyekből az ellenzék valódi kampányt folytathatna.

Az elmúlt tíz év elég volt arra, hogy megismerjük Orbán Viktort, ezek alapján tudjuk, hogy további korlátozó intézkedéseket tehet, ha a vesztét érzi. Eltörölheti a mentelmi jogot, ahogy az Putyin Oroszországában történt. Ellenzéki politikusokat mondvacsinált ürüggyel előzetes letartóztatásba helyezhet, amivel megakadályozhatja a választáson való indulásukat. Ehhez hasonló ötletek lehetnek még a tarsolyában.

– Ezek után, újra fel kell tennem a kérdés, hogy legyőzhető-e Orbán Viktor?

– Igen, remélem, hogy lesz választás, nehéz lenne előle kitérni. A választás ugyan nem lesz szabad, de arra van esély, hogy a lojális Fidesz-szavazók is átgondolják, hogy hová jutott az ország a visegrádi szomszédokhoz képest. Ha 300 ezer embernek leesik a tantusz, akkor még a nem szabad választás is megnyerhető.