Gyurcsány visszavonulása javítana a kormányváltás esélyein az ellenzéki szavazók többsége szerint

HírKlikk 2022. április 20. 08:20 2022. ápr. 20. 08:20

A földcsuszamlásszerű Fidesz-győzelem okairól kérdezte az ellenzéki és a bizonytalan szavazókat a 21 Kutatóközpont megbízásából az Iránytű Intézet. A teljes mintában 1850 válaszadó szerepelt, de ennek az elemzésnek a kérdéseit csupán annak a 852 válaszadónak tették fel, aki nem a Fideszre szavazott (vagy egyáltalán nem szavazott).

A kutatók első kérdése arra irányult, hogy a Fideszen kívüli tábor melyik jellemző ellenzéki magyarázatot gondolja inkább igaznak. A relatív többség, 47 százalék elsősorban magát a rendszert (a Fidesz anyagi és médiafölényét) okolja a vereségért, de minden második válaszadó legalább részben az ellenzéket is felelőssé teszi – írja a 24.hu.

Ugyanakkor a Fidesz erőfölénye mint magyarázat sem jelenti feltétlenül a kritika hiányát. Mikor a válaszadóknak a vereség személyi felelőseit kellett megnevezni, 26 százalék, szerint mindenkit egyformán terhel a felelősség az ellenzéki oldalon. A leggyakrabban (20, illetve 19 százaléknál) Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc neve került elő, míg Jakab Pétert csak a válaszadók három százaléka nevezte meg felelősként.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy Gyurcsány hipotetikus visszavonulása javítaná-e az ellenzék esélyeit. A nem kormánypárti szavazók háromnegyede úgy látja, hogy több esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány visszavonulna, azaz ők egyelőre nem követnék az úton.

Ebben a pártok szimpatizánsai között konszenzus mutatkozik: a Demokratikus Koalíció kivételével mindegyik táborban nagy többség ért egyet az állítással. Aligha meglepetés, hogy a DK hívei között a legalacsonyabb ez az arány, az viszont némileg meglepő, hogy Gyurcsány pártjának szimpatizánsai közt is 42 százalék így vélekedik, miközben 54 százalék gondolja, hogy a volt miniszterelnök visszavonulásával nem lennének jobb esélyei az ellenzéknek.

Az elemzés ezt azzal magyarázza, hogy a DK-s válaszadók kedvelik ugyan a volt miniszterelnököt, de tudatában vannak annak, hogy jelenléte sok választót taszít.

Ugyanezt a kérdést kellett megválaszolni Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatban is. 49 százalék szerint Márki-Zay visszavonulása az országos politizálástól javítaná az ellenzék esélyeit, 46 százalék szerint azonban nem. 

Forrás: 24.hu