Az előválasztás tétje váratlanul megnőtt, a verseny kiéleződött

Lendvai Ildikó 2019. június 9. 05:26 2019. jún. 9. 05:26

Híve vagyok az előválasztásnak, hosszú évek óta az első komoly innovációnak tartom a politikai módszerek tekintetében. (Bár a tartalmak terén is volna sok hasonló léptékű ellenzéki innováció!) Most az előválasztás tétje váratlanul megnőtt. Ezért félreteszem a rossz érzéseimet a sok kérdéssel kapcsolatban, amelyek az új helyzet előállása körül felvetődnek. A bizalom helyreállítása, a "ki miért változtatott véleményt" megválaszolása, a belső verseny és az együttműködés arányainak újrarendezése a pártok dolga. Oldják meg, de gyorsan, méghozzá úgy, hogy a jelölteket ne érje mély seb, hiszen még nem tudjuk, kit kell majd közösen támogatnunk ősszel. 

Kettőhöz közülük személyes rokonszenv fűz, a harmadikat, a Momentum választottját nem ismerem személyesen, de tisztelettel és várakozással nézem vállalását. Természetesen a saját pártszövetségünk jelöltjére: Karácsony Gergelyre szavazok, nemcsak becsületből, hanem mert továbbra is bízom benne. De drukkoljon bárki bárkinek, most az a legfontosabb: hogy jót hozzunk ki az új körülményekből. Mert lehet.

Az előválasztás egyik haszna, hogy jóelőre mozgósít, felkelti az érdeklődést az önkormányzati voksolások iránt. Három fajsúlyos résztvevővel ez különösen így van. De csak akkor, ha ők és pártjaik valóban beleállnak.

Még az első pillanatban nyilván kellemetlenül meglepett MSZP-t és Karácsonyt is új teljesítményre ösztönözheti (kell, hogy ösztönözze), magasabb fordulatszámra és hőfokra kapcsolhatja (kell, hogy kapcsolja) a kiélesedett verseny. Nem lehet több rossz elszólás a jelölt részérők, nem lehet belesüllyedni a mégoly fontos kerületi alkukba a párt részéről. Ha szocialistaként nagyon optimista vagyok, akár azt is mondhatom magunknak: itt a feladat, ami kimozdíthat az önsajnálatból, a sebek nyalogatásából.

Egy barátom azt mondta: van három értékes jelölt, kár, hogy nem lehet összegyúrni őket. Nem lehet, és nem is szabad. Legyen valódi verseny, és nem bábozás. Viszont van, ahol tényleg mindhármukra szükség van. Örültem, amikor mindegyikük megszólalt az AB által jóváhagyott hajléktalan-törvény elleni demonstráción. Ez jó irány.

Kedves jelöltek, szíveskedjetek "nagypolitizálni" is! Európában Orbán most teszi kockára az ország sorsát. Rátok most sokan figyelnek. Szervezkedjetek, szólaljatok meg ebben is!

E pillanatban mindhárman színpadon vagytok. Mozgósítsátok a közönségeteket, ha kell, hívjátok utcára, kezdeményezzetek akciókat, ítéljetek és követeljetek, ösztönözzétek keményebb ellenállásra híveiteket és a pártjaitokat is! Most rajtatok a reflektorfény, kezetekben a mikrofon. Nem mindegy, mit kezdtek vele.