Az EP két alelnöke oldalas hirdetésekben szólít fel az Orbán elleni fellépésre

HírKlikk 2021. július 26. 18:15 2021. júl. 26. 18:15

Katharina Barley és Othmar Karas, az Európai Parlament szocialista, illetve néppárti alelnöke a jobboldali konzervatív Die Weltben közösen szólította fel a tagállamokat: aktívan lépjenek fel az ellen, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő dezinformációs kampánnyal rágalmazza meg az Európai Parlamentet, és így védjék meg az európai értékeket.

A két politikus a külföldi lapokban közölt egész oldalas hirdetések kapcsán írta mindezt a Die Weltben megjelent vendégkommentárjában. Úgy látják, hogy egy ilyen kampányt nem lehet válasz nélkül hagyni.

„Ha nem védjük meg közösen az értékeinket, az unió el fogja veszíteni identitását és jelentőségét. Minden tagállam ugyanazt a szerződést írta alá a csatlakozáskor, de akadnak tagállami kormányok – mindenekelőtt napjaink magyar kormánya –, amelyek megszegik kötelezettségeiket, és visszacsúsznak a tekintélyelvű egypárti államba, amit 30 éve olyan eltökélten el akartak hagyni, és el is hagytak.

A szerzők ismertették az uniós szerződés 2. cikkelyét, amely az értékeket foglalja össze, és rámutattak: ezek az értékek egy közösségben minden tagállamban egyformán érvényesek, és a parlamentek legfőbb feladata, hogy megvédjék ezeket, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a sajtó szabadságát, minden polgár alapvető jogait.

„Közös felelősségünk, hogy kipellengérezzünk minden olyan kormányt, legyen akár baloldali, centrista, vagy jobboldali, amely átlépi a demokrácia és a tekintélyelvűség között húzódó határt. Most nagy szükség van arra, hogy fellépjünk ezeknek az elveknek a védelmében, közösen, vagyis a polgárok, az Európai Parlament, a nemzeti parlamentek, az EU Bizottsága, mint a szerződések őrzője, és a tagállamok kormányai. Csak akkor élhetünk és cselekedhetünk együtt értékközösségünkben, az EU-ban, jólétben és szabadságban. Ez az a tanulság, amelyet abból a 70 békés évből, amelyet az Európai Unió hozott el a kontinensnek” írta az EP két alelnöke.

Forrás: Hírklikk