Az EP-választások tétjéről és az MSZP céljairól beszélt Kunhalmi Ágnes napirend előtt

HírKlikk 2024. március 18. 16:45 2024. márc. 18. 16:45

Az MSZP szerint az unió jövője múlhat azon, megerősödnek-e a szélsőséges irányzatok unió-szerte a június 9-i EP-választásokat követően. Kunhalmi Ágnes társelnök a parlament hétfői ülésnapján napirend előtt szólalt fel. Beszédében hangsúlyozta, a Fidesz álmának megvalósulása az unió laza gazdasági szövetséggé alakításával hatalmas károkat okozhat Magyarországnak.

Orbán Viktor március 15-i beszédének részletét idézte Kunhalmi Ágnes napirend előtti felszólalásában. A miniszterelnök Brüsszel elfoglalásáról beszélt a nemzeti ünnepnapon, beszédével elárulta, jobb- és szélsőjobboldali szövetségeseivel vissza akarja állítani az uniót egy olyan korábbi állapotába, ahol csak laza gazdasági kapcsolat volt a tagállamok között. Ez azonban szembenáll mind Európa, mind Magyarország érdekeivel, emelte ki az MSZP társelnöke.  Az EU előtt álló kihívásokat ugyanis csak az együttműködések kiszélesítésével és elmélyítésével lehet megoldani. Ilyen kihívás a klímaválság, a világjárványok, valamint a gazdasági verseny az USA és Kína között.

Magyarország számára pedig különösen veszélyes a Fidesz célja, amely az unió létrejötte előtti állapot visszaállítása. A gazdasági társasággá való visszaalakítás ugyanis az uniós források radikális csökkenésével is járhat, ezek csak a nyolcvanas évektől váltak jelentőssé, a kohéziós alapot pedig csak az unió megalakulása után hozták létre, így ez is veszélybe kerülne.

A június 9-i európai parlamenti választásokon a Fidesz és a szélsőséges pártok sikere a szociális Európát fenyegetik. Az európai szélsőséges pártok legfőbb célja ugyanis a jóléti kiadások csökkentése, a szociális kiadások megnyirbálása. Ezeknek épp a növelése szükséges, ugyanis ezek nélkül nincs európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék, de még a pedagógusok béremelésére sem jutna pénz a Fidesz álmának megvalósulásával.

Kunhalmi Ágnes kiemelte, a kormány koncepciójával hozzájárulna a többsebességes EU létrejöttéhez, mely következménye hazánk perifériára sodródása, elveszthetnénk a forrásokat, lehetőségeket és az érdemi döntésekbe való beleszólást, ennek jelei pedig már ma is látszódnak.

Az MSZP szerint három kiemelten fontos tétje van a június 9-i európai parlamenti választásoknak. Az első, hogy a szélsőjobboldali erőkkel szövetkező Orbán Viktor ne építhesse le a magyar jólét után az uniós jólétet is. A második, hogy a miniszterelnök ne akadályozhassa meg az integráció mélyítését, az EU reformjait. Az EU vagy magasabb szintre lép az integrációban vagy megszűnik politikai közösségként létezni. A harmadik pedig, hogy az újjáéledő nacionalizmus és a területi viták újabb európai háborúkhoz vezethetnek, ezt azonban nem szabad hagyni.

Az MSZP mindig a béke pártján áll, így tesz most is, és június 9-én is Európa békéjének és jólétének megőrzése mellett szólít fel minden választópolgárt. Az európai integráció egyik célja a kontinens békéjének a biztosítása, így tehát aki a béke és a jólét pártján áll mind Magyarországon, mind Európában, annak nem szabad június 9-én a Fideszre szavaznia, zárta beszédét Kunhalmi Ágnes.

 

Forrás: Hírklikk