Az EP-választásra időzítik a sztrájkot a közszolgák

HírKlikk 2019. május 14. 16:50 2019. máj. 14. 16:50

A türelem eddig tartott! - közölte a közszolgálati sztrájkot előkészítő bizottság illetékese a Privátbankárnak ma küldött levelében. Immár az ötödik levelet küldték Orbán Viktor miniszterelnöknek, akitől azt várják, hogy jelölje ki a kormány részéről a tárgyaló felet a közszolgálati követelések egyeztetésére.

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság, illetve az általa képviselt szervezetek béremelésért és jobb munkakörülményekért küzdenek. Mivel eddig nem kaptak érdemi választ a megkereséseikre, ezért a jelek szerint egy utolsó esélyt kínálnak fel a kormányfőnek, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások.

Amennyiben erre most sem kerülne sor, akkor az érdekképviseletek a legvégső eszközhöz, a sztrájkhoz fognak nyúlni - írja a portál.

Mint írták, ha a tárgyaló fél kijelölése még most sem történik meg, bírósághoz fordulnak (a hatályos jogszabályok szerint ugyanis a kormánynak ilyen esetben ki kell jelölnie az illetékest, akivel a szervezetek egyeztetni tudnak).

A sztrájkbizottság ehhez annyit tett még hozzá:

"és jöjjön, ami az EP-választások idején senkinek sem szerencsés."

Ami arra utal, hogy adott esetben jövő héten készek elindítani a sztrájkot, megbénítva a közszolgáltatást az érintett területeken. Súlyukat jelzi, hogy több konföderációból 10 jelentős szakszervezeti szövetséget képviselnek. A lehetséges lépésekről holnap adnak számot egy sajtótájékoztató keretében.

Forrás: Privátbankár