Az érettségi zajlik, de nem fennakadások nélkül

Millei Ilona 2023. május 6. 07:30 2023. máj. 6. 07:30

Bár az Oktatási Hivatal szerint a 2022/2023-as tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka pénteken rendben megkezdődött, és vizsgák megszervezése gördülékenyen zajlott, úgy tűnik, fennakadások mégis csak vannak. Cikkünkben összegyűjtöttük a legkirívóbb eseteket. Elöljáróban csak annyit, hogy több mint 260 tanár vállalta az érettségiztetés bojkottját.

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival pénteken megkezdődött a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.   

Az érettségi minden évben jelentős hírnek számít, ám az idei érettséginek egy kicsit más fénytörést ad a pedagógusok ellenállása és a kormány pedagógusokkal szembeni magatartása. 

A pedagógusok ellenállásának egyik eszköze az érettségi bojkottja volt. Mint arról a Hírklikk is beszámolt, februárban a tatai Eötvös József Gimnázium 34 pedagógusa közölte, hogy bojkottálják az emelt szintű érettségi vizsgák lebonyolítását. Kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben felidézték, hogy az elmúlt egy évben az oktatás megújítása érdekében számos akció, petíció, demonstráció, sztrájk, élőlánc, polgári engedetlenség indult, országszerte több tízezren álltak ki a változásért. „Ennek ellenére, az illetékes szervek a mai napig nem tettek előremutató lépést: nem tapasztalunk tárgyalókészséget sem a Belügyminisztérium, sem a kormány részéről. (…) Úgy érezzük, nem maradt már eszköz a kezünkben” – írták, hozzátéve, hogy a bojkottól egészen addig nem állnak el, amíg a döntéshozók nem foglalkoznak érdemben azzal a kilencpontos követeléssel, amelyet a tiltakozók még tavaly ősszel fogalmaztak meg. 

Később több tucat intézmény vállalta, hogy bojkottálja az emelt szintű érettségi vizsgák lebonyolítását. Mostani ismereteink szerint mintegy 260 tanár vállalta a bojkottot.

Februárban sokan gondoltak arra, emiatt esetleg elmaradhat az érettségi is. 

Ezt firtató kérdésünkre Nahalka István oktatáskutató azt válaszolta, bár az érettségi bojkottja már más, erősebb és radikálisabb lépés a pedagógusok részéről, mint a megszokott tiltakozási formák, de szerinte az érettségi akkor sem marad el, ha annak lebonyolításában túl sok pedagógus nem vállalja az önkéntes munkát. Szerinte a vizsga nem tud elmaradni, a magyar államnak mindenképp biztosítania kell a lehetőséget az érettségi letételére.

A kérdés az, hogy hogy a bojkott mennyire fog hatni a hatalomra.

Látszólag sehogy. A Belügyminisztérium ugyanis már márciusban közölte „a 2023. évi érettségi vizsga lebonyolítására több mint 21 ezer pedagógus jelentkezett, ez a szükséges létszám másfélszerese” Vagyis a szükséges kapacitások rendelkezésre állnak, azokat „minden körülmények között” biztosítják.

Vagy mégsem? Nagy Erzsébettől, a PDSZ országos választmányának ügyvivőjétől úgy értesültünk, mostanában egyre többekre nehezedik a nyomás, hogy vegyenek részt felügyelőként az érettségi lebonyolításában. Egy kolléga arról panaszkodott, hogy be akarják tenni történelem érettségire felügyelőnek, holott ő történelemszakos tanár is. Neki kellett szólni amiatt, hogy ez még akkor is jogellenes, ha az adott iskolában nem tanítja a történelmet. Ugyanis felügyelő tanár nem lehet olyan szakos, amiből éppen az érettségi folyik. Őt azzal szerelték le, hogy nincs helyette más. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy fennakadások azért vannak az érettségi megszervezésében. Ahogy abból is, hogy általános iskolai tanári végzettséggel is be akarnak állítani felügyelőket. Ezzel akarják a „lyukakat betömködni”. Sok kolléga még mindig arról kérdezi a szakszervezetet, kötelesek-e elvállalni a felügyeletet, ha azzal akarják megbízni őket. A szakszervezet mindig elmondja, hogy nem kötelesek, ez nem munkaköri kötelezettségük. Külön megbízás alapján történik, amire mondhatnak nemet. 

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a középszintű érettségivel nem lesz probléma, ilyen jellegű visszajelzést a szakszervezet nem kapott. Igaz – tette hozzá –, az Oktatási Hivatal, illetve a kormányhivatal nem igazán közli, hogy van-e probléma, vagy nincs. A szakszervezethez egyébként már érkeztek olyan hírek: a kormányhivatalok intézményeket kerestek meg, hogy ütemezzék át a középszintű szóbeli érettségit, mert nincs elég érettségi elnök. Azt azonban, hogy ez a bojkottnak köszönhető, vagy az érettségiztető elnökök közül is nagyon sokan nyugdíjba mentek, és azért van a hiány, „arról bölcsen hallgat a hatalom”. Az emelt szintű érettségiről egyelőre még nagyon nagy csönd van. Az is biztos, hogy a hétfői magyar írásbeli érettségi mindenhol problémamentesen megkezdődhet. 

Azt, hogy a hivatal mennyire szófukar, magunk is megtapasztaltuk. Mikor az Oktatási Hivataltól meg akartuk tudakolni, minden rendben van-e az érettségi megszervezésével, azt mondták, azt nem lehet csak így egyszerűen elmondani, forduljunk kérdéseinkkel írásban a „sajtószobához”, és majd válaszolnak. Megtettük. Választ is kaptunk: „A 2022/2023-as tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal országszerte rendben megkezdődött, a hivatalhoz bejelentés nem érkezett. A vizsgák megszervezése – a korábbi évekhez hasonlóan – gördülékenyen zajlott.” 

Pilz Olivértől, a Tanítanék társalapítójától, középiskolai tanártól megtudtuk, hogy Miskolcon sem tudnak semmiféle fennakadásról. Egyébként a bojkottot a Pedagógus Egység szervezte, és elsősorban az emelt szintű érettségi bojkottjáról volt szó. Szerinte valószínűleg meg tudták oldani a helyzetet a tankerületek. Ő egyébként – mivel nincs érettségiző osztálya – középszinten fog felügyelni az érettségizőkre, két órát magyaron, két órát angolon. Egyébként egy tanárnak rengeteg munkát jelent, ha érettségiző osztálya van. Vannak formális, kötelező és érzelmi részei is az érettségiztetésnek. Először is minden adminisztráció ráhárul. Már januárban ki kell osztani a jelentkezési lapokat, azokat visszaszedni, az összes diák jelentkezését regisztrálni. Azután le kell ellenőrizni, hogy minden adat jól lett-e beírva. Emellett pedig a gyerekek lelkét is ápolni kell, mert van, aki nehezebben, van, aki könnyebben veszi az akadályokat. A szóbeliztetés még megterhelőbb, hiszen a jegyző, a magyartanár és a történelemtanár három napon keresztül reggeltől este hatig ott ül az érettségin. Írásbelinél valamivel könnyebb. Először is, mindenkit tájékoztatni kell a jogairól és a kötelességéről, azután arra kell figyelni, hogy mindenki csak a megengedett segédeszközt használja, menet közben pedig adminisztrálni kell, jegyzőkönyvbe beírni, ki megy ki a teremből, meddig van távol. Érzelmileg pedig nem könnyű megélni, hiszen egy több éven keresztül tanított gyerekkel kialakult kapcsolat után ez egy kicsit olyan, mint amikor a szülő elválik a gyerektől. Ugyanakkor benne van a „szárnyára bocsátás” öröme is.

Pilz Olivér szerint az idei diáktüntetések a diák és a tanár közti kötődést nem sokban befolyásolták. Legfeljebb a tanárnak adhatott valamilyen plusz töltést, hogy sok diák kiállt az osztályából vagy az iskolájából a pedagógusok, vagy épp az elbocsátott pedagógus mellett. 

Eközben a pedagógusok mellett kiálló diákok is készülnek az érettségire. Pankotai Lili, a 2022. október 23-i tüntetésen a pedagógusokért is slamelő diáknak sok izgulni valója még nincs, azt mondja, az idén csak előrehozott középszintű angol érettségit tesz, igazából jövőre maturál. Az emelt szintet is jövőre teszi majd le angolból, és az a jegy szerepel majd az érettségi bizonyítványában. Az idei vizsga csak egy „próba megmérettetés” lesz.

Strbka Anna, a diákellenállás aktív résztvevője, az Eötvös József Gimnáziumban arról beszélt, hogy az Egységes Diákfront tagságának velejárója az, hogy abban csak közoktatásban tanuló diákok vehetnek részt. Így már kezdettől fogva készülnek rá az idén érettségiző társaival, hogy ebben az időszakban, és a későbbiekben is kicsit vissza kell vonulniuk. Az érettségi miatt nem izgul, hiszen „olyan sok nem múlik rajta”, ugyanis egy korai felvételivel már felvették a New York-i Columbia Egyetemre.

Egy kis érettségi statisztika  

A tavaszi vizsgaszezonban 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an, közülük 74 ezren végzősként érettségiznek. Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 342 785 ilyen vizsgát tesznek majd. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 8700 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek. Az előrehozott vizsgák száma 27 121, a szintemelő vizsgáké 13 282, míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2978. A vizsgákat május 5. és június 30. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3171 érettségi vizsgabizottság működik közre.