„Az erőszakot átélt gyerekeknek senki nem ad kegyelmet"

HírKlikk 2024. február 3. 17:41 2024. feb. 3. 17:41

Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakembernek – Novák Katalin kegyelmi lépése után – azok a gyerekek jutottak eszébe, akiknek az erőszakot – legyen annak bármilyen formája – át kellett élniük és vinni magukkal egész életükben.

„Kár, hogy azoknak a gyerekeknek, akik ma már felnőtt túlélői az ellenük elkövetett szexuális erőszaknak, senki nem ad kegyelmet az alól, amin átmentek. Azt nem lehet semmissé tenni, nekik nem lehet a „hátrányok alól” egy tollvonással mentesülni. Nekik nem engedi el senki a következményeket. Nekik együtt kell élni életük végéig nemcsak azzal, ami történt, hanem most már azzal is, hogy amit ellenük elkövettek, az nem volt elég fontos, fajsúlyos és lényeges ahhoz, hogy legalább a kiszabott bírósági ítélet szerint felelősséget kelljen vállalnia az elkövetőnek” – áll Gyurkó Szilvia írásában, ami a wmn.hu oldalán jelent meg.

Felteszi a kérdéseit is:

„Őszintén nem értem, hogy mi az üzenet? Most akkor védjük a gyerekeket, vagy sem? Szigorítjuk a szabályokat, vagy sem? Akarjuk, hogy a gyerekek környezetéből eltűnjenek azok, akik veszélyesek lehetnek rájuk, vagy sem? Számít a gyerekek jólléte, vagy sem?

Az állam jól akar gondoskodni azokról a gyerekekről, akiket kiemeltek a családjukból és gyerekotthonokban helyeztek el, vagy sem? Elfogadjuk végre, hogy a magányos elkövető egy mítosz és az intézményi keretek között elkövetett bántalmazások esetén mindig ott vannak a néma cinkosok, a félrenézők, meg azok, akik asszisztálnak az elkövetéshez, és hogy az ő felelősségük nem kisebb, mint magáé az elkövetőé?! Vagy csak a szavak szintjén igaz, hogy a gyerekek fontosak?”

A szakember szerint, ami a bicskei gyermekotthonban történt, az a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések történetében a magyar gyermekvédelem állatorvosi lova. 

„Jó hírű intézmény, megbecsült igazgató, presztízs projektek – a színfalak mögött viszont kényszerítés, zsarolás, szexuális zaklatás, a helyzet ellen tenni akaró munkatársak kicsinálása, elhallgatás és elhallgattatás. 

A bizonyítékok alapján több mint egy évtizeden át zajlottak a gyermekotthoni igazgató, „János bácsi” üzelmei, mire a gyerekek megmentették magukat és egymást.

Nem a felnőttek, akiknek a gondozására és nevelésére rá voltak bízva, hanem ők maguk. A médiához fordultak, és a nyilvánosság erejét kihasználva tudták csak elérni, hogy megszűnjön az, aminek soha nem lett volna szabad megtörténnie. Micsoda erő volt van ezekben a túlélőkben! Micsoda bátorság!

S ezzel szemben milyen sunyi, szánalmas és nyomorult, ami a másik oldalon történik.”

Pénteken derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnök már áprilisban, a pápalátogatás miatt elnöki kegyelemben részesítette a gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat.

V. Jánost, az intézmény igazgatóját 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházra ítélte a bíróság. Vádat azonban az igazgatóhelyettes ellen is emeltek, aki 3 év 4 hónap börtönt kapott, mert tisztában volt az igazgató cselekményeivel, és az egyik áldozat nevében hamis vallomást is írt arról, hogy csak kitalálta a történteket.

A  Hírklikk is foglalkozott az üggyel, hiszen sokakból váltott ki ellenszenvet a kegyelmi eljárás, maga az ügyet kirobbantó sértett is azt mondta, szégyellje magát Novák Katalin.

Donáth Anna és Dúró Dóra sem volt kíméletes.