Az EU az Europol segítségét kéri a helyreállítási pénzek elköltésének ellenőrzéséhez

HírKlikk 2021. október 15. 18:00 2021. okt. 15. 18:00

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére – közölte az Europol.

A hágai székhelyű uniós szervezet közlése szerint az új, uniós szintű kezdeményezés a Next Generation EU nevű helyreállítási alapból származó források felhasználását ellenőrzi, valamint vizsgálja az esetleges csalás lehetőségét.

A legalább egy éven át tartó, Sentinel nevű műveletbe az Európai Ügyészség (EPPO), az EU tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős ügynökség (Eurojust), az unió csalás elleni hivatala (OLAF) és 19 uniós tagállam, Ausztria, Belgium, Horvátország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Litvánia, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország vesz részt – írja a 24.hu.

A keretből 385,2 milliárd euró kölcsönök, 421,5 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatások formájában lesz elérhető a helyreállítási alap és az uniós költségvetés által finanszírozott más programok keretében. Ez évente átlagosan mintegy 150 milliárd euró összegű hitelfelvételi volument jelent.

Forrás: 24.hu