Az EU-ban megelégelték, hogy az uniós támogatások jelentős részét ellopják Magyarországon

Millei Ilona 2022. április 15. 07:42 2022. ápr. 15. 07:42

„Az igazságügyi miniszter azt akarja elhitetni a választókkal, hogy a brüsszeli hatóságok a nemzeti konzervatív kormányokat büntetik és a magyarokat egyébként is bántják. A valóság ezzel szemben az, hogy az EU-ban megelégelték, hogy az uniós támogatások jelentős részét nálunk – a kormány tevékeny közreműködésével – egyszerűen ellopják.” Így értékelte a volt igazságügyi és rendészeti miniszter Varga Judit reakcióját arra a bejelentésre, hogy Magyarországgal szemben elindul a hivatalos jogállamisági eljárás. Forgács Imrével beszélgettünk.

– Az Európai Bizottságnak vaskos dossziéja van, hogy annak alapján lefolytassa a hivatalos jogállamisági eljárást Magyarország ügyében. Erről Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos beszélt keddi sajtótájékoztatóján. Mi minden rejtőzik már ebben a dossziéban a magyarok rovására?

– Didier Reynders az említett interjúban csak töredékét említette azoknak a nyilvánvaló jogsértéseknek, amelyeket a magyar kormány az elmúlt 12 évben elkövetett. A biztos nem tartja kielégítőnek például a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, hiányolja a korrupcióellenes fellépést, szerinte nem biztosított a médiaszabadság, továbbá lényegében nem létezőnek tekinti a fékek és ellensúlyok rendszerét. Láthatóan az EU-ban is tudják, hogy az állami hirdetések jelentős részét a médiában politikai befolyásszerzésre használják. Reynders külön kiemelte, hogy a médiahatóság egy független rádióállomás szolgáltatási jogosultságát is elvette.

– A nemzetközi rendnek vannak szabályai, ezeket a szabályokat komolyan vesszük, védjük és előmozdítjuk a jogállamiságot – mondta Didier Reynders biztos. A magyar szabályok miben mennek szembe a nemzetközi renddel?

– Mondhatjuk, hogy csaknem mindenben. A Bizottság szakértői általában konkrétumokat vizsgálnak és nem csak a levegőbe beszélnek. Már kifogásolták a Balaton környéki korrupt ingatlanfejlesztéseket, az egyetemek alapítványokba szervezését, az állami földárveréseket, vagy a Budapest Airport részvényeinek eladási ügyét. Nem tartják megfelelőnek a közbeszerzések lebonyolítását, és – hozzánk hasonlóan – ők is jól látják, hogy jelenleg a Fidesz ügynökségeként működik a Polt Péter által vezetett magyar ügyészség.

– Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a magyar országgyűlési választás után, az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésén jelentette be, hogy elindul a Magyarországgal szembeni hivatalos eljárás. Varga Judit igazságügyi miniszter úgy reagált, az Európai Bizottság országspecifikus jogállamisági jelentéseinek megállapításait Magyarország és Lengyelország esetében a kettős mérce jellemzi. Valóban?

– Ez a magyar kormány hazugságainak egyik visszatérő eleme, de ezt az állításukat sem tudják semmivel alátámasztani. Sajnos az a helyzet, hogy az emberek bármilyen ostobaságot képesek elhinni, ha azt a médiában kellően sokszor ismétlik. A mostani választások alkalmával is tapasztalhattuk a hazugság mindent elsöprő erejét, hogy az ellenzék a „mi fiainkat” akarja háborúba vinni.

– Hol hibádzik Varga Judit állítása?

– Az igazságügyi miniszter azt akarja elhitetni a választókkal, hogy a brüsszeli hatóságok a nemzeti konzervatív kormányokat büntetik és a magyarokat egyébként is bántják. A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Unióban megelégelték, hogy az uniós támogatások jelentős részét nálunk – a kormány tevékeny közreműködésével – egyszerűen ellopják. Különösen cinikus és félrevezető a miniszter érvelésében, hogy lám, Magyarországon a többségnek semmi baja nem volt a jogállamisággal, hiszen április 3-án a Fideszt nagy többséggel újraválasztották. A választási eredményekkel azonban – ahogyan azt az uniós tisztségviselők is elmondták – semmilyen összefüggésben nincs a jogállamisági rendelet alkalmazása.

– Mi lehet mindennek a következménye Magyarországra nézve?

– Mindenki hallhatta, hogy a Fidesz a Brüsszel elleni „szabadságharcát” már a választás estéjén folytatta. Ez azonban a megváltozott világhelyzetben egyre kevésbé lesz lehetséges, mert az orosz-ukrán háború és a jogállamisági eljárás elindítása mindenkit egyértelmű állásfoglalásra késztet. Az uniós források megvonása – vagy a finanszírozás felfüggesztése – a magyar gazdaság jelenlegi, csőd közeli állapotában beláthatatlan következményekkel járna. Ezzel a kormány is tisztában van. A közmédia elfogultságának „felfedezése” 12 év után szerintem éppen e félelem csalhatatlan jele.