Az EU-ból érkező pénzt Orbán és barátai megcsapolják

HírKlikk 2020. július 25. 08:25 2020. júl. 25. 08:25

„Hogyan osztogatja Orbán az uniós pénzeket a bizalmasainak” – ezzel a címmel közölte brüsszeli tudósítója jelentését a legnagyobb német közszolgálati tévé a honlapján. A szerző rámutatott: Orbán Viktor magyar miniszterelnök a csúcs után azt ünnepelte, hogy sok pénzt szerzett, de nem kizárt, hogy ez a pénz nem jut el a rászorulókhoz. Megfigyelők szerint, ugyanis a Brüsszelből érkező kifizetéseket 2010 óta folyamatosan megcsapolják.

Daniel Freund német zöld képviselő ismeri a magyarországi korrupcióra vonatkozó szemrehányásokat, és személyesen akart tájékozódni, írta az ARD televízió. Freund a költségvetési ellenőrző bizottság tagja, és abban illetékes, hogy az uniós pénzeket ne használják a céltól eltérő módon. Mintegy három hete beutazta Magyarországot, és azt mondja, hogy sokkoló, amiben része volt.     

„Beszéltem aktivistákkal, politikusokkal, újságírókkal, és mind egyetértettek abban, hogy amióta Orbán Viktor 2010-ben hatalomra került, meglehetősen szisztematikusan megcsapolják az EU-ból érkező pénzeket. És a pénz egy része Orbán, az ő családtagjai és legbenső barátai zsebébe is folyik. Az EU által támogatott nagy közbeszerzések elosztását manipulálják, hogy az Orbán legszorosabb köréhez tartozók nyerjék el a megrendeléseket. Konkrét példa erre Orbán Viktor veje, aki LED-es utcai világításért 65 millió euróhoz jutott közbeszerzési megrendelésekből” – mondta Freund. 

Találkozott Hadházy Ákossal is, aki Orbán Viktor gyerekkori barátja, Mészáros Lőrinc felemelkedéséről beszélt. „A leggazdagabb magyar ma Mészáros Lőrinc, aki tíz éve egyszerű, vagyontalan gázszerelő volt, ma pedig kétmilliárd euróra becsülik a vagyonát. Azóta a cégei minden közbeszerzési pályázatot megnyernek, amelyen indulnak” – idézte Freund Hadházy Ákost. 

A nagy állami projekteket szinte mindig részben uniós pénzből finanszírozzák, és Hadházy azt kérdezte, hogy miért utal az EU Magyarországnak minden évben euró-milliárdokat úgy, hogy nem ellenőrzi, hová kerül az a pénz. A tudósító rámutatott: az ügyeket Brüsszelben régen ismerik, a csalásokkal foglalkozó uniós hatóság, az OLAF már sok vizsgálatot indított, és Orbán veje esetében bizonyítékot talált egy szervezett csalási mechanizmusra is. A hatóság az adatait átadta a magyar ügyészségnek, de az úgy vélte, hogy nem történt bűncselekmény. 

Daniel Freund szerint, az EU ellenőrzési mechanizmusa eddig teljes kudarcot vallott Magyarország esetében, mert az egész rendszer azon nyugszik, hogy az ellenőrzéseket a tagállamokban végzik. A tudósító hangsúlyozta: Orbán azt akarja, hogy ez így is maradjon. Minden évben több mint négymilliárd euró érkezik. Magyarország – Lengyelország után – a második legnagyobb nettó kedvezményezett az Európai Unióban. A brüsszeli csúcson Orbán azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az újjáépítési csomagot, amennyiben a támogatásokat az uniós joghoz – például a bíróságok függetlenségéhez és a sajtószabadság tiszteletben tartásához kötik. 

Ezt Mark Rutte holland miniszterelnök és néhány más kormányfő követelte, és heves szóváltásra került sor. Orbán dühöngött. „Nem tudom, miért utál személy szerint engem és Magyarországot a holland miniszterelnök”, és miért akarja pénzügyileg megbüntetni az országot – mondta újságírók előtt. A záró dokumentumban végül csak egy óvatos megfogalmazás került be a jogállamisági elvek tiszteletben tartásáról – írta a tudósító. Freund ezzel kapcsolatban – még az Európai Parlament csütörtöki tanácskozása előtt – kijelentette, „Remélem, hogy még sikerül rendezni a tárgyalásokon, hogy szükség van a jogállamiság védelmére, és meg kell akadályozni, hogy az Európai Unióban emberek felfoghatatlan mértékben meggazdagodnak az uniós pénzekből, amelyek végül nem érkeznek el oda, ahová kellene”.