Az Európa Tanács főtitkára a migránscsempészet elleni együttműködés megerősítésére szólított fel

HírKlikk 2024. szeptember 10. 18:55 2024. szept. 10. 18:55

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára felszólította a tagállamokat, hogy vizsgálják meg a migránscsempészet elleni nemzetközi együttműködés megerősítésének minden lehetőségét – tájékoztatott közleményében a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács által Strasbourgban szervezett, a migránscsempészet felszámolásáról szóló második nemzetközi konferencián elmondott beszédében úgy fogalmazott: „a migránscsempészetnek Európa múltjához kell tartoznia, nem pedig a jövőjéhez".

Szavai szerint az európai vezetőknek elkötelezettnek kell lenniük amellett, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a nemzetközi együttműködés előmozdítására és javítására, miközben továbbra is védik az csempészek áldozatait, és tiszteletben tartják a migránsok és menekültek emberi jogait.

Michael O'Flaherty, az Európa Tanács emberi jogi biztosa beszédében arra figyelmeztetett, hogy a jogharmonizációra és a csempészettel kapcsolatos nemzetközi együttműködés megerősítésére irányuló erőfeszítések csak akkor lesznek eredményesek, ha tiszteletben tartják a csempészett személyek emberi jogait és biztosítják a menedékjoghoz való hozzáférést.

Emellett biztonságos és legális utat biztosítanak Európába, és tiszteletben tartják a humanitárius szervezetek és az emberi jogok védelmezőinek jogait is.

A konferencián az Európai Tanács felügyelete alatt működő Bűnügyi Problémák Európai Bizottságának (CDPC) elnöke, Fritz Zeder megjegyezte, az Európa Tanács büntetőügyekben folytatott nemzetközi együttműködésről szóló egyezményei, beleértve a kölcsönös jogsegélyről és a kiadatásról szóló egyezményeket is, fontos szerepet játszhatnak a csempészek és az országokon átívelően működő bűnözői hálózatok elleni büntetőeljárás megkönnyítésében.

Ezek minden ország előtt nyitva álló egyezmények fokozzák a globális együttműködés lehetőségét azáltal, hogy gyakorlati eszközöket biztosítanak az igazságügyi és bűnüldözési együttműködéshez, és alapvető jelentőségűek lehetnek a migránscsempészet elleni küzdelemben – emelte ki Zeder.

A strasbourgi közlemény arról tájékoztatott, hogy konferencia a 2023-as reykjavíki csúcstalálkozót követi, ahol az Európa Tanács állam-, illetve kormányfői elismerték „az emberkereskedelem és a migránscsempészet elleni küzdelem szükségességét", és elkötelezték magukat amellett, hogy „fokozott erőfeszítéseket tesznek a nemzetközi együttműködés előmozdítása és javítása érdekében".

A csúcstalálkozót követően, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága megbízta a CDPC-t, hogy készítsen jelentést, amely felméri a migránscsempészet elleni küzdelem lehetséges eszközeit.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom