Az Európai Bizottság beperelné az AstraZenecát

HírKlikk 2021. április 22. 20:00 2021. ápr. 22. 20:00

Az Európai Bizottság szerdán a nagykövetek találkozóján vetette fel az ügyet, a Politico című lap szerint pedig a tagországok többsége támogatta a kezdeményezést, mivel az oltóanyaggyártó az ígértnél sokkal kevesebb vakcinát szállított le.

Az Európai Bizottság kész pert indítani az AstraZeneca ellen, erről öt névtelenül nyilatkozó diplomata beszélt a Politicónak – írja a 24.hu. Az egyik diplomata szerint a jogi eljárás célja az lenne, hogy kötelezzék az AstraZenecát az uniós szerződésben meghatározott dózisok biztosítására. Két diplomata szerint pedig még ezen a héten lesz egy határidő, ameddig a tagországoknak dönteniük kell a jogi eljárás megindításáról.

Az AstraZeneca januárban jelentette be, hogy nem tudja leszállítani az eredetileg vállalt mennyiségű oltóanyagot. Az első negyedév végére a cég a vállalt 100 millió adag helyett mindössze 30 millió adag vakcinát juttatott el az EU országaihoz, ez a kiesés pedig súlyosan hátráltatta az oltakozást. A cég előrejelzése szerint nagyjából 70 millió újabb vakcinát szállít a második negyedév végéig, azonban a szerződés alapján addig a teljes 300 millió adagot biztosítania kellene.