Az Európai Bizottság javasolni fogja a vakcinák engedélyezésének felgyorsítását

HírKlikk 2021. február 23. 20:55 2021. feb. 23. 20:55

Az Európai Bizottság a csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón javasolni fogja a koronavírus új variánsai elleni hatékony és biztonságos oltóanyagok uniós szintű engedélyezési eljárásának felgyorsítását – közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi ülése után.

Maros Sefcovic a videókonferencia keretében tartott ülést követően elmondta: az Európai Bizottság közös uniós megközelítést is javasol majd a vírus új variánsainak gyors azonosítása érdekében.

A biztos szerint közös alkalmazást kívánnak kidolgozni a fertőzöttségi és oltási adatok, valamint minden egyéb járványügyi információ megosztására. A cél az, hogy minél többet tudjanak meg az új vírusmutánsok természetéről - jelentette ki.

Közölte azt is, hogy a bizottság javítani kívánja az új variánsokkal szemben hatékony oltóanyagok kifejlesztésének és gyártásának folyamatát. Célul tűzte ki a gyógyszerek és oltóanyagok gyártási nehézségeinek felszámolását, illetve a kutatási kapacitás hiányosságainak kiküszöbölését az érintett hatóságok, intézetek és kórházak együttműködése által. Mindez segítheti az oltóanyagok és gyógyszerek kifejlesztésén dolgozó laboratóriumokat az esetleges jövőbeli járványok kialakulása idején – emelte ki. Az uniós bizottság emellett fokozni kívánja együttműködését a tagállamokkal az oltóanyag-kínálat növelése és annak biztosítása érdekében, hogy az érintett vállalatok eleget tegyenek szerződéses kötelezettségeiknek – húzta alá.

Az uniós biztos elmondta, eddig 40,7 millió adag vakcina jutott el tagállamokhoz, az év második negyedévében pedig várhatóan további 300 millió adag érkezik az EU-ban ez idáig engedélyezett három oltóanyagból. Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a minél széles körűbb beoltás érdekében az oltóközpontok, a személyzet és az elosztás nagymértékű mozgósítására van szükség.

Kijelentette: a szabad mozgásnak, mindenekelőtt az áruk szabad mozgásának biztosítására a tagállamoknak kerülniük kell a be-, illetve kiutazás általános tilalmát. A szállítási szektorban dolgozók számára nem lehetne kötelező karantént előírni, elkerülhetetlen helyzetekben gyorsteszteket kell alkalmazni a közlekedés és a szállítás folyamatosságának biztosítása érdekében. Az Európai Bizottság véleménye szerint ugyanakkor a turisztikai célú utazásokat követő karanténkötelezettség szigorú végrehajtása hatékony lehet a járvány terjedésének megfékezésére – mondta.

Forrás: MTI