Az Európai Bizottság szerint álhírekkel támadja a ciprusi biztost a magyar kormánymédia

HírKlikk 2021. május 7. 20:55 2021. máj. 7. 20:55

Az uniós biztos akár pert is indíthat a magyar kormánymédiában közzétett korrupciós vádak miatt.

Az Európai Bizottság visszautasítja azokat a teljesen megalapozatlan és rágalmazó álhíreket, amelyek Sztella Kiriakidisz uniós biztosról megjelentek, mondta a Bizottság szóvivője, Stefan de Keersmaecker pénteken az EUrológusnak

Az elmúlt hetekben több cikk is megjelent a magyar kormánysajtóban, amely Ómolnár Miklós, a Story magazin egykori főszerkesztőjének, a Mediaworks bulvár divízió jelenlegi vezetőjének „tényfeltáró” munkásságára alapozva, állítja: az egészségügyért felelős uniós biztos 4 millió eurós kenőpénzt vett át a nyugati gyógyszercégektől. Ezt az információt az Origo hírportál például azzal is összefüggésbe hozta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezi az orosz és kínai vakcinák használatát az EU-ban – ám erről az összeesküvésről a nyugati és liberális sajtó hallgat.

„Láttuk azokat a végletesen valótlan híreket, amelyek a közelmúltban megjelentek bizonyos sajtótermékekben Kiriakidisz biztossal, mint magánszeméllyel és uniós tisztviselővel kapcsolatban" – mondta De Keersmaecker az EUrologusnak. A szóvivő „teljesen megalapozatlannak és rágalmazónak” nevezte a témában megjelent cikkeket, és kijelentette, hogy az Európai Bizottság „a leghatározottabban visszautasítja őket.”

Az Origo például arról ír, hogy a 4 millió euró nemrég jelent meg a Kiriakidisz család számláján, a Ciprusi Szövetkezeti Banktól kapott kölcsön formájában. Ezt a bankot azonban 2018 augusztusában – vagyis több, mint egy évvel azelőtt, hogy Kiriakidisz uniós biztos lett volna és Covid19-et felfedezték volna – szanálni kellett. 2020-ban vagy 2021-ben Kiriakidészék nem kaphattak hitelt ettől a pénzintézettől, mivel az már nem létezett.

A kormánymédiában közölt történet hitelességét az is aláássa, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az Európai Bizottságtól teljesen függetlenül működő uniós intézmény, amelynek vizsgálataira a Bizottságnak nincs befolyása.

Forrás: hvg.hu