Az Európai Parlamentben is téma volt a Magyarországon fogvatartott Ilaria Salis ügye

HírKlikk 2024. április 25. 14:05 2024. ápr. 25. 14:05

Ilaria Salis ügye európai kérdéssé vált. Az olasz állampolgár egy zöldpárti, baloldali listán indul az európai parlamenti választásokon, de nem kampányolhat, mert jelenleg Magyarországon börtönben van, azzal a váddal, hogy neonáci fegyvereseket bántalmazott.

llaria Salis apja, Roberto, az Európai Parlamentben, Strasbourgban arról beszélt, fő célja, hogy lánya tisztességes eljárásban részesüljön – írja az Euronews.

„Napi 23 órában van a cellába zárva, heti 1 órát levegőzhet és 70 percet kaphat kommunikációra. Nyilvánvalóan nincs lehetősége arra, hogy megfelelően lássa el a jelöltségét, de erről még beszélnünk kell" – mondja Roberto Salis.

Egy esetleges választási siker garantálja Salis képviselői mentelmi jogát, amelynek felfüggesztését azonban kérheti a magyar igazságszolgáltatás.

Győri Enikő, a kormánypárti Fidesz EP-képviselője határozottan vitatja a család börtönkörülményekkel kapcsolatos vádjait.

„Nem hiszem, hogy vannak olyan problémák vagy körülmények, amelyek rosszabbak, mint más börtönökben. Biztosan nem egy kastélyban vagy egy ötcsillagos szállodában szállásolják el" – fogalmazott Győri Enikő.

Ilaria Salis esetében az ügyészség 11 év börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Forrás: Euronews