Az Európai Parlamentnél is kiverte a biztosítékot Orbán terve

HírKlikk 2020. március 26. 07:47 2020. márc. 26. 07:47

Az Európai Parlament LIBE bizottsága (The Civil Liberties Committee) felszólította az EU Bizottságát, hogy mérlegelje, vajon a Magyarországon beterjesztett törvényjavaslat összhangban áll-e az EU Szerződés 2. cikkelyében rögzített értékekkel, és hogy figyelmeztesse a tagállamokat az e közös értékek tiszteletben tartásával és védelmével összefüggő felelősségükre”.

A bizottság nevében, Juan Fernando López Aguilar (S&D) elnök rámutatott, hogy a magyar kormány járvánnyal összefüggő bármiféle intézkedésének tiszteletben kell tartani az EU alapvető értékeit. Kifejezésre juttatta aggodalmát, amiért a magyar parlament arra készül, hogy megszavazza a vészhelyzet meghosszabbítását, és az ezzel kapcsolatban a BTK-ba bevezetendő változtatásokat.

„Tudatában vagyunk, hogy a tagállamok kénytelenek védelmi intézkedéseket hozni a mostani nehéz időkben, de ezeknek az intézkedéseknek is biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokrácia megóvását. Ezzel kapcsolatban, felszólítjuk a bizottságot, hogy mérlegelje, vajon a beterjesztett javaslat összhangban áll-e az EU szerződés 2. cikkelyében rögzített értékeknek, és hogy figyelmeztesse a tagállamokat az e közös értékek tiszteletben tartásával és védelmével összefüggő felelősségükre” – szögezte le a bizottság elnöke.

Forrás: Hírklikk